Najnovije novosti

24.04.2018 07:40    Kultura   0 Mostarska liska: 'Mala liska' cijelom glumačkom ansamblu predstave 'Mirna Bosna' U konkurenciji 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska 2018”, u Narodnom pozorištu Mostar izvedena je predstava Kamernog teatra 55 iz Sarajeva “Mirna Bosna”, a stručni žiri koji radi u sastavu Zijah A. Sokolović, Nedžad Begović i Atilla Aksoj, po prvi put je “Malu lisku” za najboljeg glumca / glumicu večeri dodijelio cijelom glumačkom ansamblu predstave.
24.04.2018 07:33    Novosti   0 ​Upravni odbor NK Široki Brijeg podržao trenera Sablića Šef stručnog stožera NK Široki Brijeg Goran Sablić stavio je svoj mandat na raspolaganje nakon poraza Širokog Brijega 0:2 od Sarajeva u derbiju 6. kola Lige za prvaka Premier lige BiH. Upravni odbor NK Široki Brijeg analizirao je trenutačnu situaciju na sjednici održanoj u ponedjeljak navečer i, između ostalog, razmatrao ponuđeni Sablićev mandat.
23.04.2018 22:04    Zanimljivosti   0 Koreja je prva priznala profesionalne gejmere kao sportaše U Sjevernoj Americi i Europi esport je u velikom usponu, ali i one i dalje godinama kasne za Južnom Korejom, koju smatraju domovinom esporta i u kojem su gejmeri prave sportske i društvene zvijezde.
23.04.2018 21:54    Novosti   0 Kenan Kršo u Sudu prijetio novinarima: ''Pišete da sam pedofil, pogani jedna'' “Pišete da sam pedofil, pogani jedna. Zapamtit ćeš od sad pa za 10 godina, Allah će te kazniti”, rekao je Kenan Kršo (41) u Žipanijskom sudu Sarajevo, okrenuvši se prema novinarima. Incident se dogodio naočigled tužitelja Jasmina Jahjaefendića i sudske policije prije početka suđenja Krši i Jasminu Zunđi protiv kojih je podignuta optužnica zbog sudjelovanja u nestanku 12-godišnje E. B, u studenom 2017, piše Oslobođenje. Kršo je ponovo iz KPZ-a na suđenje doveden u bijeloj odjeći, s bijelom kapicom i kosom spletenom u male pletenice, a i Zunđa, koji se brani sa slobode je priveden. Potom se šalio s odvjetnikom Omarom Mehmedbašićem koji brani Zunđu, da bi se na kraju okomio na novinare. Na početku suđenja Kršo je izjavio da je tijekom rata u BiH od Alije Izetbegovića dobio pohvale za ratne zasluge, dok se Zunđa pravdao da nije bio u ratu jer su mu poginula tri brata. Kršo je rekao da je davno uvjetno osuđivan zbog oštećenja tuđih stvari, a Zunđa je dodao da je prije osuđivan zbog krađe i posjedovanja droge. Nakon toga je na prijedlog tužitelja Jahjaefendića, prije čitanja optužnice javnost isključena. Prema optužnici, Krši se na teret stavlja krivično djelo oduzimanje djeteta i spolni odnos s djetetom na naročito ponižavajući način, dok se Zunđa tereti za krivično djelo pomoć pri oduzimanju djeteta. Kršo se i dalje nalazi u pritvoru, dok je Zunđa nedavno pušten da se brani sa slobode. Njihovo uhićenje je uslijedilo nakon što je majka 12-godišnje djevojčice prijavila njen nestanak, a za sve je optužila upravo Kršu. Djevojčica se kao nestala vodila šest dana. Njena majka je prijavila nestanak 17. studenog 2017. Kenan Kršo je bio dugogodišnji ovisnik o heroinu i drugim opijatima, i osoba sa debelim kriminalnim dosjeom. U posljednje vrijeme “okrenuo se vjeri” nakon čega je postao poznat kao veliki simpatizer Islamske države. U siječnju 2015. izazvao je incident u Sarajevu kada je upao u džamiju noseći na sebi majicu sa zastavom ISIS-a, te je verbalno napao i imama Muhameda Velića. Također je kraće razdoblje boravio na području Sirije, i kontaktirao s pripadnicima vehabijskog pokreta iz BiH, koje se kao pripadnici ISIS-a i paravojnih formacija borili na ratištima u Siriji i Iraku.
23.04.2018 21:48    Novosti   0 Mostarski ribolovci strogo protiv mini hidrocentrala na Buni Na izvještajnoj skupštini Udruženja sportskih ribolovaca „Neretva 1933“ Mostar, na kojoj je izvršena i zamjena pojedinih članova udruženja, jednoglasno je donesena odluka da udruženje iznese svoj stav u javnost i medije o planiranoj izgradnji mini-hidrocentrala Buna I i Buna II, piše Dnevni list. Uništavanje ribljeg fonda Lokalitet na kojem je planirana izgradnja mini-hidrocentrala se nalazi u području koje je važećom Ribolovno-gospodarstvenom osnovom, a u skladu sa federalnim i županijskim zakonima o slatkovodnom ribarstvu, proglašeno ribljim plodištem i to: ušće Bune u Neretvu u dužini od 300 metara, uzvodno od ušća 100 metara i nizvodno od ušća 200 metarado Cvetkovog limena. Planiranom izgradnjom bi se ovaj lokalitet trajno uništio u cijeloj dužini od 600 metara, a time bi bila nanesena nemjerljiva šteta prirodi i ribljem fondu rijeka Neretve i Bune, a sasvim izvjesno i nestanku endemskih ribljih vrsta neretvanske mokousne pastrve i glavatice, kojima ovaj lokalitet predstavlja jedno od posljednjih utočišta. Korito rijeke Neretve na toku kroz općinu Mostar je odlukom Zavoda za zaštitu spomenika iz 1970. godine je proglašeno rezervatom prirodnih predjela, a po sadašnjem zakonu Spomenik prirode (Zavod UP.I 59/4/70), što bi trebalo biti dovoljan argument da se ne dozvoli uništenje ovog lokaliteta. Zaštita rijeka Nakon smjene predsjednika, ribolovci članovi Udruženja sportskih ribolovaca „NERETVA 1933“ jednoglasno su donijeli odluke o protivljenju izgradnji mini hidrocentralama BUNA I i BUNA II, te uključivanju u aktivnosti udruge „Majski cvijet“ i Koalicije za zaštitu rijeka u BiH u cilju sprečavanja planirane izgradnje mini-hidroelektrana. Kao korisnici ribolovnog prava na rijeci Neretvi u ribolovnoj zoni Mostar, ribolovci grada Mostara i udruženje koja ih okuplja, najodgovorniji su za stanje i zaštitu ribljeg fonda rijeke Neretve i pritoka i dužni su spriječiti sve aktivnosti i projekte koji će imati dalekosežne negativne posljedice po živi svijet naših rijeka.
23.04.2018 21:40    Lifestyle   0 Tri stvari na koje trebate obratiti pozornost prije pregovora o vašoj plaći Razgovor o povišici jedna je od osjetljivijih tema s kojima se susrećemo tijekom naše karijere. Stres koji se javlja pri samoj pomisli na ove pregovore glavni je razlog zašto mnogi i odustanu od svoje naumi bez da uopće pokušaju ostvariti svoj zadani financijski cilj. Kao i sve druge aktivnosti, i ova zahtjeva dobru pripremu, čvrste argumente i pravo vrijeme. A ovo su još neki od savjeta za uspješne pregovore o plaći, piše Modamo.info
23.04.2018 21:25    Zanimljivosti   0 Policija iznenadila s objavom: Pogledajte koga su uhvatili u prekoračenju brzine Švicarska policija objavila je neobičnu vijest o patki koja je prekoračila brzinu letenja, a njihovu objavu prenijeli su mnogi svjetski mediji. Policijska kamera za nadzor brzine u gradu Könizu, gradu koji se nalazi sjeverozapadno od Berna, snimila je patku kako leti iznad ceste čak 52 kilometra na sat u zoni u kojoj je ograničenje brzine 30 kilometara na sat. Patka je snimljena u petak, a tri dana kasnije, ponovno su je uočili na svojoj kameri, no ne mogu sa sigurnošću tvrditi da je riječ o istom prijestupniku. “Patka je letjela niskim letom brzinom od 52 kilometra na sat u zoni od 30 kilometara na sat”, priopćila je lokalna policija, a kao dokaz je objavila i fotografiju jureće patke. Srećom pa policija patki ne može ispisati kaznu jer bi za ovaj prekršaj mjesec dana bila bez dozvole za letenje.
23.04.2018 21:08    Novosti   0 Mladić koji se dovodi u vezu sa smrću Davida Dragičevića poslao pismo Dodiku Filip Ćulum, Banjalučanin koji se na društvenim mrežama dovodi u vezu sa smrću Davida Dragičevića (21), poslao je danas otvoreno pismo predsjedniku RS Miloradu Dodiku, premijerki Željki Cvijanović, ministru unutarnjih poslova Draganu Lukaču i Okružnom tužitelju Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka Želimiru Lepiru, sa zahtjevom da ga zaštite, jer, kako ističe, nije kriv za smrt Dragičevića. Pismo prenosimo u cijelosti: Ja Filip Ćulum rođen 03.12.1998 u Banja Luci gdje živim i radim kao konobar, u svom životu nikada nisam bio u policijskoj stanici do slučaja tragične smrti Davida Dragičevića. Nikada u životu se nisam tukao niti sukobio s bilo kim niti sam imao bilo kakve veze sa kršenjem bilo kakvih zakona. Večer kada je nestao Dragičević David sam bio na svome radnom mjestu i u više navrata detaljno policiji dao izjavu o svome kretanju za tu noć. Tražio sam da se podvrgnem poligrafskom ispitivanju što je obavljeno i to dva puta, poligrafistu MUP-a RS i poligrafistu iz Sarajeva. I oba testa sam u potpunosti prošao jer apsolutno nemam nikakve veze sa spornim događajem. O svemu sam se oglasio u Nezavisnim novinama Banja Luka kako bih skinuo pritisak sa sebe koji je stvoren u javnosti i koji još uvjek traje bez obzira na moje izjave. Ja sam se u više navrata javio ocu pokojnog Dragičevića, Davoru Dragičeviću i to: Prvi put sam mu poslao poruku odmah prvi dan nakon pronalska tijela pokojnog Dragičević Davida, da sam voljan, kada god on može odvojiti vrijeme da dođem do njega kući i odgovorim mu na sva pitanja koja su eventualno sporna u vezi sa mnom, te da mi javi kada da dođem na šta je on odgovorio s “ok” i nije se nikad javio. Kada su uslijedili pozivi da svi koje on poziva dođu na Trg u 18h opet sam mu se javio porukom da ću večeras doći na Trg na što sam očekivao da mi on potvrdi hoću li doći, međutim odgovor nisam dobio, zbog čega nisam ni otišao, jer se nisam osjećao sigurno u masi. Ja sam se, po mom shvaćanju, sasvim slučajno našao u poruci pokojnog D. Davida u noći kada je nestao, jer je nesporno da se isti tu noć fizički sukobio s mojim rođakom N. Ćulumom, zbog čega postoji mogućnost da je zamijenio naša imena. Ja sam poznavao pokojnog D.Davida iz naselja u kojem živimo obojica, praktično iz viđenja, nikada se nismo družili niti došli u bilo kakav sukob ili kontakt. Obzirom da se i dalje stalno od strane oca pokojnog Davida Dragičevića javno putem tv i obraćanja na Trgu Krajine prozivam kao odgovoran za smrt Davida te da se na društvenim mrežama zbog toga često pojavljuju prijetnje prema meni u smislu poziva na linč, molim sve gore navedne predstavnike vlasti da me zaštite, mene i moju obitelj jer se osjećam ugroženo fizički, a psihički sam već pretrpio ogromne posljedice, a koje trpim i dalje. Zbog svega navedenog, lažnih optužbi i prijetnji prema meni, ja i moja obitelj smo bez bilo kakvog razloga osramoćeni , psihički uništeni i nesigurni u gradu u kojem živimo i radimo, a da nikad nitko od nas nije imao bilo kakav problem sa zakonom. Ja u potpunosti razumijem tragediju koja se dogodila obitelji Dragičević, ali mislim da to ne daje nikome za pravo da napadaju, sude, osuđuju i u javnosti stalno lažno optužuju mene ili bilo koga drugoga i na taj način na mene stavljaju “metu” za bilo koga iz mase tko povjeruje u optužbe. Ja ne znam je li Davor Dragičević, po našim zakonima ovo smije raditi ili ne, je li to dozvoljeno zakonom ili nije. Nemam novac da angažiram odvjetnika, a osjećam se fizički ugrožen, te stoga molim gore navedene predstavnike institucija RS da me zaštite u skladu sa zakonom jer nisam ništa kriv.
23.04.2018 20:50    Lifestyle   0 Vježbajte s Marinom Šimunović na Sajmu Good life Dosta vam je zatvorenog prostora?! Izađite na otvorene terene ili u prirodu i vježbajte! Studija u kojoj je sudjelovalo 800 osoba, a koju je objavio "Environmental Science and Technology", usporedila je unutarnji i vanjski trening i utvrdila kako ljudi koji vježbaju vani ostvaruju višu energetsku vrijednost, smanjenu napetost, konfuziju, ljutnju i stres nego oni koji vježbaju u zatvorenom. A kako pravilno vježbati, naučite s nama i fitness trenericom Marinom Šimunović na drugom izdanju Sajma za poboljšanje kvalitete života Good life, koji će se održati 12. i 13.5.2018. u Mostaru. Marina Šimunović, trenerica je grupnih i individualnih treninga s desetogodišnjim iskustvom vođenja treninga u Športskom plesnom klubu Zrinjski. Nakon završene stručne edukacije, prvu diplomu dobila je s Lejlom Šebić, doktoricom znanosti sporta s kojom se 2014. našla zajedno na bini za fitness model, gdje je osvojila drugo mjesto. Također, licencirana je trenerica zumba fitnessa. Tu su i licence za Total Body Coach kod Marina Bašića, za Hard Body-a kod profesora Tomislava Dolušića, s kojom se predstavila i na fitness sajmu u Zagrebu kao prezenter i prvi trener u BiH tog funkcionalnog treninga. O čemu je riječ imat ćete prigodu čuti i vidjet i na Sajmu Good life u Mostaru, uz besplatnu edukaciju kvalificiranog stručnog osoblja. Za vas pripremamo trening pun dobre energije, kvalitetnih vježbi, vježbi s težinom vlastitog tijela, poslije kojeg ćete sigurno biti dobro raspoloženi i dobro oznojeni. Bit će to trening prilagođen svim uzrastima. Stoga pozivamo zainteresirane da dođu i vježbaju s nama na platou ispred Mepas Mall-a. Podsjetimo, uz izložbeni dio na štandovima na 1. katu i ispred Centra, te uz edukativna predavanja i radionice, kulinarski show, kutak za mališane i još puno toga, sajam će promovirati zdrav način života, stoji u priopćenju organizatora. Organizatori, Agencija za PR i event management PRimera i Udruga Bonum Vitae, ističu kako su u tijeku prijave za sudjelovanje u izložbenom dijelu Sajma, a više informacija se može dobiti upitom na e-mail: [email protected]
23.04.2018 20:34    Gospodarstvo / Svijet   0 Bosanac tuži Volkswagen za dvije milijarde eura: ''Svjesna i planirana prevara'' Koncern Prevent, iza kojeg stoji bosanskohercegovačka poduzetnička obitelj Hastor, i njegove kompanije za proizvodnju automobilskih dijelova, pripremaju tužbu u vrijednosti od dvije milijarde eura protiv Volkswagena zbog jednostranog raskidanja ugovora, javljaju njemački mediji u ponedjeljak. “Tužba će biti dostavljena uskoro”, rekao je za Sueddeutsche Zeitung glasnogovornik Prevent grupe u čijem vlasništvu se, između ostalog, nalazi nekoliko kompanija za proizvodnju automobilskih dijelova, prenosi Hina. On je odbio reći o kojem iznosu se radi ali je dodao kako se “radi o milijardama”. Sueddeutsche Zeitnug piše, pozivajući se na krugove u automobilskoj industriji, o dvije milijarde eura. Prevent Volkswagenu predbacuje jednostrano raskidanje ugovora i „”svjesnu i planiranu prevaru”. U ljeto 2016. kompanije ES Guss i Car Trim, koje proizvode dijelove za mjenjač i presvlake za automobilska sjedala, obustavile su isporuku dijelova najvećem njemačkom proizvođaču automobila zbog toga jer je Volkswagen navodno prekršio jedan prijašnji ugovor. Volkswagen je, nakon obustave rada u nekoliko pogona i gubitka, kako je tada navedeno, “nekoliko stotina milijuna eura”, postigao sporazum s Preventom koji je međutim prije mjesec dana poništen od strane automobilskog koncerna iz Wolfsburga. Prevent VW sada tuži zbog jednostranog poništenja ugovora te „planirane prevare”. Prevent smatra da je VW već 2016. prilikom sklapanja ugovora imao namjeru isti ugovor prijevremeno poništiti. U Volkswagenu se pravdaju da su 2016. bili “ucjenom prisiljeni” na potpisivanje ugovora te da su od samog početka Preventu dali do znanja da ugovor smatraju “neodrživim”. Nakon ukidanja ugovora Prevent je bio prisiljen na otpuštanje radnika iz svojih tvornica.
23.04.2018 20:06    Crna kronika   0 Kombijem se zaletio na pješake u Torontu, ima mrtvih Bijeli kombi udario je osam do deset ljudi u Torontu, objavila je lokalna policija. Incident se dogodio na križanju ulice Yonge i avenije Finch. Kombi se u 13:30 po lokalnom vremenu popeo na pločnik i udario pješake koji su hodali po njemu. Nakon što je udario pješake, kombi se brzo udaljio s mjesta napada. Prema prvim informacijama, u incidentu je smrtno stradalo više osoba. Policija moli građane da se drže podalje od mjesta događaja.
23.04.2018 20:03    Novosti   0 Još da odobri Vlada FBiH: Mirovine rastu 3,5 posto, isplata od 4. svibnja Upravni odbor Federalnog zavoda za MIO/PIO donio je, na sjednici u ponedjeljak, odluku o akontativnom usklađivanju mirovina, a u skladu s odredbama članka 79. Zakona o MIO/PIO. Tom odlukom, sve mirovine, s izuzetkom najviših i mirovina ostvarenih u 2018. godini, povećat će se za 3,5 posto. Odlukom o akontativnom usklađivanju obuhvaćene su minimalne i zajamčene mirovine ostvarene i u 2018. godini, koje će se također povećati za 3,5 posto. Korisnicima mirovina ostvarenih prema Zakonu o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Obrambeno-oslobodilačkog rata, a prema odredbama navedenog zakona, usklađivanje mirovina će biti izvršeno sljedećeg mjeseca, s izuzetkom minimalnih mirovina koje se povećavaju za 3,5 posto, u skladu s današnjom odlukom. Pored povećanih mirovina za travanj, korisnici će prilikom isplate, koja će biti u petak 4. svinja, dobiti i razliku između isplaćene mirovine za ožujak i uvećane mirovine. Odluka o akontativnom usklađivanju mirvoina donesena je zbog činjenice da statistički pokazatelji o rastu bruto domaćeg proizvoda još nisu službeno objavljeni. Današnja odluka Upravnog odbora FZ MIO/PIO bit će dostavljena na izjašnjenje Vladi Federacije BiH. Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za travanj i razlike mirovina za ožujak, s uračunatim troškovima, iznose oko 170 milijuna KM, priopćeno je iz Federalnog zavoda za MIO/PIO.
23.04.2018 19:53    Strane zvijezde   0 Kate i William pokazali tek rođenog sina: S osmijesima napustili bolnicu Kate Middleton danas je u Londonu rodila treće dijete, sina a u popodnevnim satima napustila je bolnicu javlja BBC. Kate i William nisu mogli sakriti radost na licu dok su pozirali sa sinom ispred bolnice St Mary u Londonu. Kate se porodila u bolnici St. Mary, ispred koje je od jutros okupljen veliki broj Britanaca, koji su, kada su čuli da je mali princ rođen, klicali i aplaudirali. Prije predstavljanja novog princa svijetu, princ William je izašao iz bolnice i uputio se po Georgea i Charlotte, koje je zatim doveo da vide svog najmlađeg brata. On je sa osmijehom na licu mahnuo okupljenim građanima, i rekao "Vraćam se za minut!". Zatim je ušao u automobil, a ubrzo vratio u bolnicu sa sinom i kćerkom.
23.04.2018 19:48    Novosti   0 Karadžić: Za rat u BiH krivi su svi osim Srba "Za rat u BiH krivi su svi osim Srba", ustvrdio je bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić obrazlažući na taj način pred sudskim vijećem Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) zahtjev da se ukine ili izmijeni prvostupanjska presuda kojom je on proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na 40 godina zatvora. Karadžić je priliku za argumentiranje žalbe koju su on i njegov tim podnijeli na prvostupanjsku presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrečenu u ožujku 2016., u cijelosti iskoristio održavši sucima konfuzno političko-povijesno predavanje o uzrocima rata u BiH kako ih on vidi. Pritom mu je glavna teza bila kako on nije ni za što kriv jer je postupao isključivo sukladno ustavima, zakonima i međunarodnom pravu, prenosi HRT. Zločine koje su počinile postrojbe pod njegovim zapovjedništvom opisao je kao marginalne i izolirane incidente čijim se počiniteljima odmah sudilo. Paravojne snage smo redovno uhićivali, kazao je Karadžić dodajući kako se takvih odrekao još u lipnju 1992. Teza o insceniranim napadima koji su navodno trebali poslužiti ne bi li se ishodila međunarodna intervencija tijekom rata u BiH Karadžića je toliko ponijela da je u jednom trenutku kazao kako su muslimani izazivali velika samoubojstva odnosno ubojstva svog naroda. Pokušavajući sucima MICT-a objasniti svoje viđenje stanja u BiH Karadžić je kao svoju ratnu strategiju opisao plan po kojemu je trebalo spriječiti muslimane da preplave teritorij na kojemu su živjeli Srbi odnosno planine na koje su Srbi pobjegli kada su provalili Turci. Povijesnim eskapadama pribjegao je i pokušavajući uzroke posljednjeg rata u BiH naći u 2. svjetskom ratu te je ustvrdio kako su Srbi zapravo od 1992. do 1995. ratovali zbog zločina koje su pola stoljeća ranije počinile ustaše. Stoga su, kako je pojašnjavao sucima, odlučili pod svaku cijenu braniti Jugoslaviju i zadržati u njoj BiH ili barem njene dijelove nastanjene Srbima, a Karadžić kaže kako se tu kao nacionalno svjesna osoba našao pozvan sudjelovati da se ne bi ponovio genocid iz 2. svjetskog rata. Ustvrdio je kako je pritom bio isključivo zagovornikom mira te kako je u BiH pokušavao ishoditi administrativno grupiranje kao u Švicarskoj, a ne etničku homogenizaciju te kako je odlučno zagovarao zaštitu Hrvata i Bošnjaka koji su se zatekli na teritoriju pod nadzorom snaga bosanskih Srba. Srpska strana predlagala je transformaciju BiH poput Švicarske, a Sarajeva po uzoru na Bruxelles, Karadžićev je komentar dijela presude kojom je proglašen krivim za entičke progone. Prvostupanjska presuda objavljena je 24. ožujka 2016. godine i Karadžić je tada osuđen za genocid na području Srebrenice 1995. i za progon, istrjebljenje, ubojstva, deportaciju, nehumana djela, teroriziranje i protupravne napade na civile i uzimanje talaca. Oslobođen je krivnje po optužbi za genocid u drugim općinama u BiH tijekom 1992. godine. Karadžićeva obrana i tužiteljstvo MICT-a zaključit će iznošenje svojih argumenata u utorak. Konačna presuda, kako je ranije najavio sudac Meron, može se očekivati u prosincu ove godine.
23.04.2018 19:38    Novosti   0 Smeće na mostarskim ulicama i u rijekama šalje lošu poruku gostima Iako turistička sezona u gradu na Neretvi nije službeno počela, u staroj gradskoj jezgri proteklih nekoliko tjedana primjetan je porast gostiju u odnosu na prethodne predsezone. Lijepe vijesti obično prate i loše pa se također može reći kako je primjetan i porast smeća, kako na mostarskim ulicama tako i u rijekama. Tako su ovih dana, uz uobičajene slike odbačenog otpada, prepunih kontejnera, tj. njihova nedostatka u predsezoni, turiste koji posjećuju ovaj grad, ali i same građane Mostara, dočekali prizori gomile smeća u rijeci Radobolji na samom ulazu u Stari grad. Jednostavno je za ne povjerovati da grad s pet komunalnih poduzeća i godišnjim proračunom od milijun i 225 tisuća KM za čistoću svoje turiste dočekuje s ovakvim prizorima. Što se tiče novca, komunalna poduzeća imaju opravdanja pa kažu kako je problem u utrošku sredstava i da sredstva koja se izdvajaju iz proračuna komunalnim poduzećima nisu dostupna u punom iznosu te da se na kraju godine rebalansom usmjeravaju u druge svrhe. Takav odgovor možda i donekle daje opravdanje za stanje čistoće u gradu, ali mnogi građani ovoga grada ne mogu se pomiriti s ovakvim slikama. Nečistoći i prljavštini umnogome doprinose i nesavjesni građani, kojih je očito veliki broj u gradu, koji bacaju smeće gdje stignu, a najmanje u kante za otpatke, što pokazuju i slike Radobolje u Starom gradu. Priča o mostarskom otpadu, koja je posljednjih 10-ak godina tisućama puta ponovljena i ispričana, kako u tiskovnim tako i elektroničkim medijima, očito nadležnim gradskim institucijama i mnogim građanima nije dovoljno puta ponovljena ili se jednostavno prave gluhima.