Podijeli članak

Tagovi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas na press-konferenciji u Sarajevu, povodom tri godine rada aktualnog saziva Vijeća ministara, kazao da je BiH u posljednje tri godine napravila izuzetan napredak na putu europskih integracija.

- Realizirali smo sve naše obaveze s europske agende Bosne i Hercegovine i u ovom trenutku, osim eventualno dopunskih pitanja koja ćemo dobiti, mi nemamo drugih uvjeta. Dakle, nalazimo se pred kandidatskim statusom i to je svakako jedan od najvećih uspjeha - smatra Zvizdić.  

Po njegovim riječima, ako se nastavi ovom dinamikom, može se sasvim optimistično reći da BiH, u skladu s novom strategijom Europske unije, sasvim sigurno može stići dinamiku europskih integracija naše regije, pa i završiti proces svih pregovaračkih poglavlja do 2025. godine, "što je ključni, bazni cilj koji vodi ka miru, stabilnosti, prosperitetu".
 

- Mir i stabilnost na prostoru BiH i čitavog Balkana je ključni cilj, ne samo BiH, nego mora biti ključni cilj svih zemalja zapadnog Balkana. On je preduvjet za ekonomski razvoj, on je preduvjet za socijalnu stabilnost i on je uopće preduvjet za prosperitet naše regije. Mir, stabilnost i ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje atmosfere unutar koje mlade ljude možemo pozvati da ostanu u BiH  - naveo je Zvizdić.

Naš najveći makroekonomski problem i dalje je, po njegovim riječima, pitanje zapošljavanja, otvaranja novih radnih mjesta i stalno, kontinuirano nastojanje i „naše i onih koji dođu poslije nas, jeste da zadrže mlade, posebno obrazovanje ljude u BiH“.

Istaknuo je da su oni budućnost BiH, oni su snaga koja će nas i dalje držati povezanim s regijom i sa svijetom, „to su ljudi koji će otvarati vrata budućnosti“.