Podijeli članak

HŠK Zrinjski je treći put uzastopno osvojio naslov prvaka Bosne i Hercegovine i time nastavio svoju dominaciju u domaćem prvenstvu.

Mostarci su osvjanjem titule osigurali sudjelovanje u kvalifikacijama za Ligu prvaka, koje će startati od prvog pretkola. Za razliku od prethodne dvije godine kada su svoj nastup počinjali od drugog, ove sezone je zbog izmijenjenog formata kvalifikacija za Ligu prvaka došlo do prilično velikih promjena, piše sportsport.ba.

Zrinjski ima europski koeficijent 3.750 i trenutno se nalazi među 16 klubova koji bi trebali biti nositelji u prvom pretkolu Lige prvaka. Međutim, Zrinjski može 'skliznuti' među nenositelje, a to će zavisiti od Olimpije i Ferencvaroša.

Klubovi iz Ljubljane i Budimpešte imaju slabiji koeficijent od Zrinjskog ali trenutno vode u svojim prvenstvima, s tim što im 'za vrat' pušu Maribor i Videoton koji imaju bolje koeficijente i od njih, ali i od bh. prvaka.

U slučaju da i Olimpija i Ferencvaroš prokockaju titulu u svojim prvenstvima, a da prvaci budu Maribor i Videoton, Zrinjski bi završio među nenositeljima u prvom pretkolu i za protivnika bi mogao dobiti neke vrlo respektabilne europske klubove poput Ludogoreca, Celtica, APOEL-a, Legije, Crvene zvezde...

Ako se dogodi da titulu osvoji barem jedan od dva spomenuta kluba, Zrinjski će sačuvati status nositelja. Možda se još neke stvari promjene do kraja sezone i u ostalim ligama, ali teško da bi to promijenilo poredak na listi.

Ako je suditi po trenutnom stanju, Zrinjski bi za protivnika u prvom pretkolu mogao imati sljedeće klubove: F91 Dudelange, Spartak Trnava, Valleta, Crusaders, Vikingur, Olimpija, Santa Coloma, Ferencvaroš, Sutjeska, Shirak, Suduva, Cork City, Spartaks Jurmala, Valur, Flora Talin, Torpedo Kutaisi.

Vrijedi napomenuti da bi Zrinjski u slučaju eliminacije u prvom pretkolu Lige prvaka natjecanje nastavio u drugom pretkolu Europske lige, dakle Plemićima su na startu zagarantirane minimalno četiri europske utakmice ovog ljeta.