Podijeli članak

Ranijih sezona UEFA je izbjegavala međusobne duele u kvalifikacijama za Ligu prvaka i Europa ligu između klubova iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, prvenstveno da se izbjegnu eventualni navijački nemiri.

AU: B.B.

Kako se u novoj sezoni neće igrati s navijačima tako je i ukinuto famozno "balkansko" pravilo pa tako bh. klubovi sada mogu igrati protiv svih rivala iz regiona, uz jedan izuzetak. Posljednjih godina bh. klubovi su igrali nekoliko puta protiv ekipa iz Slovenije, Makedonije i Crne Gore, a sada će moći i protiv timova iz Srbije i Hrvatske. Jedini izuzetak je još uvijek Kosovo.

Na snazi je ostalo pravilo da bh. i srbijanski klubovi ne mogu da se sastanu sa ekipama koje predstavljaju Kosovo. Ovo pravilo se od ranije odnosi i na utakmice reprezentacija. Ovo u suštini znači da državni prvak Sarajevo u kvalifikacijama za Ligu prvaka u eventualnom drugom ili trećem pretkolu LP može igrati protiv beogradske Crvene zvezde ili Dinama, dok Željezničar i Borac u prvom pretkolu EL mogu odmjeriti snage sa Partizanom, TSC Bačkom Palankom.

Kada je u pitanju HŠK Zrinjski, Plemići u prvom pretkolu definitivno neće za rivala imati neku ekipu iz Hrvatske ili Srbije, dok bi u drugom pretkolu mogli igrati protiv Vojvodine ili Osijeka.