Podijeli članak

Da nekoj staroj domaćici kažete da može da se napravi extra, sočni čokoladni kolač bez jaja, mlijeka, putera i zdjele, vjerovatno bi vam se nasmijala u lice.

Srećom, sada biste mogli našoj imaginarnoj old school domaćici da pokažete ovaj recept.

Sastojci:

1 1/2 šolja brašna
prstohvat soli
1 kašičica sode bikarbone
3 kašike kakao praha
1 šolja šećera
1 kašičica sirćeta
1 kašičica ekstrakta vanilije
5 kašika ulja
1 šolja vode
otopljena čokolada

Priprema:

U plehu u kojem namjeravate da pečete kolač pomješajte sve suhe sastojke – brašno, so, sodu bikarbonu, kakao i šećer. Zatim u mješavini prstima napravite tri manja udubljenja. U jedno sipajte vodu i vanilu, u drugo sirće, a u treće ulje.

Pomješajte sve dobro viljuškom, pa stavite da se peče na 180 stupnjeva oko 35 minuta.

Kada je kolač gotov, prelijte ga topljenom čokoladom (trebat će vam oko 200 grama, a najbolje bi bilo da je otopite s malo ulja) i ukrasite po želji voćem ili šlagom, piše Mizene.

Pogledajte video: