Podijeli članak

Zamjenica koordinatora u Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta, Željana Zovko, uputila je danas s kolegama iz Odbora, dopis Europskoj komisiji, odnosno, potpredsjedniku Komisije i Visokom predstavniku Unije za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josepu Borrellu,  povjereniku za susjedstvo i proširenje, Olivéru Várhelyiju i povjereniku za trgovinu, Philu Hoganu, kojim  je zatražila veću pomoć Europe zapadnom Balkanu u borbi protiv koronavirusa.

Potpisnici dopisa ukazali su na ozbiljnost trenutne situacije, te pozvali na žurnu akciju, utemeljenu na solidarnosti s najbližim susjedima. Naglašeno je da je sveobuhvatni pristup partnerima na zapadnom Balkanu u interesu same Unije i borbe s aktualnom zdravstvenom krizom. U pismu je, nadalje, iskazana puna potpora naporima koje Komisija kontinuiranu ulaže u suzbijanje krize s koronavirusom i COVID-om 19 u Europskoj uniji, ali i izvan nje. Komisija je već izdvojila 38 milijarde EUR za hitne potrebe javnih zdravstvenih sustava, te iznos od 374 milijuna EUR iz instrumenta IPA II. prenamijenila za pomoć društvenom i gospodarskom oporavku zapadnog Balkana. Aktiviran je i Mehanizam Unije za civilnu zaštitu kao pomoć građanima koji su se zatekli izvan svojih zemalja kao i pomoć za nabavku medicinske opreme.

Svjesni da se zapadni Balkan suočava i s drugim izazovima i da je u procesu provođenja složenih reformi vezanih za pristupanje EU-u, zastupnica Zovko i njeni kolege iz Odbora za vanjske poslove Parlamenta zatražili su od Komisije da dodatno poveća napore i za postojeće programe pripremi plan za izvanredne situacije. Zovko je kao izvjestiteljica za instrument IPA III. naglasila potrebu da se u sljedećem financijskom razdoblju na odgovarajući način riješe posljedice krize s koronavirusom te da se poboljša vidljivost djelovanja EU-a na terenu, kao i suzbijanje plasiranja dezinformacija.