Podijeli članak

Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, predstavila je na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta prijedlog instrumenta za oporavak od posljedica krize pandemije korona virusa.

Izrazila je nadu da će s obnovljenim dugoročnim proračunom, koji sada iznosi ukupno 1850 milijardi EUR, Europska unija biti u stanju na odgovarajući način odgovoriti na izazov koji je pred njom i pripremiti se za bolju budućnost. Prijedlog uključuje novi instrument oporavka pod nazivom Nova generacija Europe, u vrijednosti od 750 milijardi EUR (500 milijardi EUR bespovratnih sredstava i 250 milijardi EUR kreditnih sredstava za države članice).

Zastupnica u Europskom parlamentu, Željana Zovko, pozdravila je prijedlog.

„Prijedlog je napravljen kako bi se osiguralo da oni kojima je potrebna veća potpora mogu dobiti potrebna sredstva. Ovim proračunom možemo popraviti kratkoročnu štetu od krize tako da ulažemo u našu dugoročnu budućnost radeći na održivom društvu, poboljšanim digitalnim mogućnostima i otpornijem jedinstvenom tržištu” – naglasila je Zovko

. Zastupnica je nadalje poručila da kao izvjestiteljica za financijski instrument IPA III posebno cijeni da se ovim prijedlogom Komisije nastavlja pružati potpora partnerima i susjedima, s obzirom da je pretpristupna pomoć povećana na 12,9 milijardi EUR.

Pored toga, Instrument za susjedstvo, razvoj i međunarodnu suradnju bit će povećan na 86 milijardi EUR.