Podijeli članak

Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je u ponedjeljak navečer na plenarnoj sjednici u Strasbourgu gdje je izrazila zabrinutost zbog ishoda izbora u Bosni i Hercegovini i mogućih posljedica na temelju prvih reakcija pojedinih izabranih dužnosnika u Sarajevu.

Tijekom rasprave Zovko je kazala da će Hrvatska, kao članica Europske unije te kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma, nastaviti budno pratiti razvoj situacije u ovoj zemlji i njezin utjecaj na mir i stabilnost, priopćeno je iz njezina ureda.

"Ohrabrena izjavom Mogherini i Hahna o poštivanju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o slučaju Ljubić, pri formiranju Doma naroda smatram da je krajnje vrijeme da se donese izborni zakon kako bi Bosna i Hercegovina izbjegla produbljenje krize. Svako daljnje nepromišljeno podržavanje aktera koji podupiru dva ekstrema, centralizaciju i separatizam, vodi ka polarizaciji zemlje", naglasila je zastupnica Zovko.

Pozvala je na konačno razmatranje položaja treće konstitutivne zajednice "koja je kroz povijest uvijek birala sredinu između dva spomenuta ekstrema i predvodila zemlju euroatlantskim integracijama".

"Jednom narodu oduzeta su prava koja mu pripadaju, uslijed cijelog niza promjena izbornog zakona u posljednja dva desetljeća. Smatram da Bosna i Hercegovina može prevladati postojeće probleme samo ako se sve tri konstitutivne zajednice slože i osiguraju da svaka od njih ima jednak ulog u državi", izjavila je Zovko, navodi se u priopćenju.