Podijeli članak

Najoštrije osuđujemo fizički napad i govor mržnje Salmira Kaplana, nositelja liste SDA za općinu Stolac i zastupnika u federalnom parlamentu na predsjednika Izbornog povjerenstva Općine Stolac te fizički napad i nanošenje tjelesnih ozljeda članu biračkog odbora.

Ovakav napad u kojem su sudjelovali Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović napad je na institucije pravne države i grubo narušavanje regularnosti izbornog procesa. To je dovelo do prekida održavanja izbora u nedjelju 2. listopada 2016. godine u Općini Stolac. Na težinu napada upućuje i činjenica da je iz službenih prostorija odnesen dio izbornog materijala i glasački listići što je prema zakonima u Bosni i Hercegovini kazneno djelo.

Počinitelji su ugrozili ne samo sigurnost nazočnih birača i službenih osoba nego i ljudska prava i demokratska načela,  kao i sam ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine te pokušali ugroziti trajni mir naroda, a tako i stabilnost u BiH.

Županijski odbor HDZ-a BiH HNŽ-a posebno zabrinjava činjenica kako se bošnjačke stranke SDA, SBB i SDP, a čiji je zajednički kandidat Kaplan, nisu ogradile i nisu osudile njegovo nasilno ponašanje kao i nasilno ponašanje njegovih suradnika.

U skladu s tim, Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Hercegovačko-neretvanske županije na sjednici održanoj 6. listopada od svih institucija pravne države  traži da postupe u skladu sa zakonom.
Smatramo da su incidentu u Stocu prethodile višemjesečne pripreme kako bi se izbornim inženjeringom i manipulacijama osvojila vlast. Ponašanje članova „Inicijative za Stolac“ na sam dan održavanja izbora ukazuje na unaprijed pripremljen i razrađen scenarij nelegitimnog i nasilnog preuzimanja vlasti u Općini Stolac.
Analizirajući rezultate Lokalnih izbora u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, potvrđeno je da je HDZ BiH pobjednička stranka.
Ovim putem, zahvaljujemo svim biračima i simpatizerima koji su dali svoj glas HDZ-u Bosne i Hercegovine, napose našim članicama i članovima koji su i na ovim izborima podržali hrvatski izbor. Posebna čestitka članovima Općinskog odbora HDZ-a BiH Stolac koji su i pored izazvanoga nereda ostali pribrani smirujući uzavrelu atmosferu, stoji u priopćenju.