Podijeli članak

Tagovi

Ako ste se ikada pitali zašto vam lice u ogledalu izgleda kao kakva grčka statua, a kad pogledate u "selfie" situacija nije baš takva, znanstvenici imaju odgovor na pitanje.

Prema istraživanju koje je objavljeno u magazinu JAMA Facial Plastic Surgery, razlog zašto je jedan od 500 selfija dovoljno dobar za objavljivanje, je pozicija ruke, odnosno činjenica da nije dugačka metar i pol. Da je toliko dugačka ne bi vam crte lica pokazala onakvima kakve zapravo nisu. 

Rezultati istraživanja pokazali su da selfieji koji su uslikani iz udaljenosti od 30 cm (što je prosjek) imaju učinak kao ona zrcala u zabavnom parku koja potpuno promijene izgled, i nos vam izgleda 30 posto šire nego u stvarnom životu, piše Diva.

Plastični kirurg Boris Paskhover koji je jedan od autora istraživanja, rekao je da mu godinama pacijenti dolaze sa svojim fotografijama i žale se na nos, a on im cijelo vrijeme pokušava dokazati da ne izgledaju tako u stvarnom životu i to je htio dokazati!

Nisu samo gledali u selfieje grupe ljudi i komentirali kako izgledaju čudno, dr. Paskhover i njegov tim izradili su matematički model koji je pokazao koliko fotografije mijenjaju pravi izgled lica.

Rezultat? Fotografije koje su uslikane s udaljenosti od metar i pol, prikazuju stvarno stanje stvari, one od 30 cm udaljenosti (dakle, selfie) mijenjaju izgled lica kod žena za 29, a kod muškaraca za 30 posto.