Podijeli članak

Političke stranke u BiH od 2004. godine dobile su iz proračuna svih nivoa vlasti oko 199 milijuna KM, izjavio je danas u Sarajevu član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Ahmet Šantić.

Prema njegovim riječima, postojeći Zakon o financiranju političkih stranaka omogućava uvid u prihodovnu stranu stranaka, ali ne i u rashodovnu, što bi trebalo promijeniti s ciljem povećanja transparentnosti.

Kao jedno od rješenja on vidi jedinstveni račun za trošenje sredstava političkih stranaka, naročito u izbornoj kampanji.

"To je stvar zakonodavstva i vidjet ćemo u kojem će smjeru ići", rekao je Šantić novinarima.

On je ponovio stav CIK-a o potrebi formiranja interresorne radne grupe koja bi uskladila Zakon o financiranju političkih stranaka sa preporukama Grupe Savjeta Europe za borbu protiv korupcije (GREKO) za povećanje transparentnosti financiranja političkih stranaka u BiH. 

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović smatra izuzetno važnim da BiH, s ciljem razvoja demokracije, prati europsko zakonodavstvo kada su u pitanju Izborni zakon, Zakon o sukobu interesa i Zakon o financiranju političkih stranaka.

"U potpunosti podržavam preporuke GREKO-a", rekao je Prodanović ističući kako u predizborno vrijeme nije moguća izmjena Zakona o financiranju političkih stranaka.

Prema njegovim riječima, u SNSD su za transparentno financiranje političkih stranaka i implementaciju preporuka GREKO-a.

"Očekujem kako će novi saziv Parlamentarne skupštine BiH to učiniti odmah nakon konstituiranja kako ne bismo imali slične primjedbe za, recimo, lokalne izbore 2016. godine", zaključio je Prodanović. 

Poslanik SDA u Predstavničkom domu Šefik DŽaferović slaže se kako preporuke GREKO-a treba ispoštovati u zakonodavstvu BiH.

"GREKO traži da zakonodavni okvir za proces financiranja političkih stranaka bude prilagođen zakonima EU i da se sistem transparentnosti i kontrole postavi na više standarde", precizirao je DŽaferović.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma danas je u Sarajevu razmatrala dopis CIK-a BiH u vezi sa preporukama GREKO-a za povećanje transparentnosti financiranja političkih stranaka u BiH.

Zaključeno je da se preporuke moraju ozbiljno shvatiti i da nadležne institucije moraju u zakone moraju ugraditi rješenja koja uvažavaju ove preporuke