Podijeli članak

Tagovi

 

Tko su uopće studenti s invaliditetom? To su one osobe koje imaju privremena ili trajna tjelesna, mentalna i intelektualna oštećenja koja im na određen način mogu stvarati prepreke i utjecati na njihov položaj u društvu. Takve osobe suočavaju se sa raznim problemima. Čest je slučaj da ih se smatra manje vrijednima te neravnopravnima u društvenoj zajednici.

 

Specifične probleme imaju prilikom studiranja, nedostaje im kvalitetno obrazovanje i podrška društva. Da bi student s invaliditetom otišao na predavanje mora ga netko odvesti i vratiti. Na Sveučilištu u Mostaru ne postoji poseban prijevoz za takve osobe nego se o tome brinu roditelji studenata te njihovi prijatelji. Prijevoz na fakultete mora biti sastavni dio ponude svih Sveučilišta no nažalost to se ne ostvaruje.

 

Arhitektonske barijere su sljedeći problem sa kojim se suočavaju studenti. Pojedina Sveučilišta prilikom izgradnje novih zgrada ne razmišljaju o tome hoće li zadovoljiti potrebe studenata s invaliditetom te hoće li imati adekvatan pristup. Jedan od problema je i kako naći posao?

 

Promatraju se kao neravnopravni sudionici prilikom zapošljavanja, bore se sa raznim stavovima i stereotipima koje ljudi imaju prema njima. Na osnovu njihova izgleda ocjenjuje se njihova radna sposobnost i to je problem osobito u Bosni i Hercegovini gdje se osobe s invaliditetom podcjenjuju i gdje im se uskraćuju ljudska prava. Studenti s invaliditetom jednako žele doći do diplome i biti uspješni u životu isto kao što to žele studenti koji nemaju tjelesnih i mentalnih oštećenja i to im se ne smije uskratiti.

 

Sveučilišta trebaju izraditi specijalne programe za takve studente, posebno educirati osoblje te ostvarivati suradnju sa njihovim obiteljima i potencijalnim poslodavcima. U neposrednom razgovoru sa studentima s invaliditetom koji studiraju na Sveučilištu u Mostaru doznali smo da se ne osjećaju kao „etiketirane“ osobe te da ih drugi studenti smatraju jednako vrijednima i ravnopravnima. No oni imaju problema prilikom zapošljavanja, njihove prijave za posao većinom se odbacuju i ne razmatraju što ih dovodi do razočarenja.

 

Studenti s invaliditetom smatraju kako bi sva Sveučilišta u Bosni i Hercegovini trebala imati posebne urede u kojima bi mogli iznijeti svoja mišljenja i žalbe ukoliko nisu zadovoljni poštivanjem njihovih prava , te im osigurati pomoć prilikom traženja literature, smještaja ili prijevoza. I unatoč velikom razumijevanju profesora praćenje nastave im je jako teško osobito onima koji imaju oštećen sluh ili vid, često se osjećaju pasivnima i odsutnima .

 

Studenti s invaliditetom moraju imati posebna prava kao što su: pravo na besplatno školovanje, besplatnu literaturu, pravo na stipendije te direktni smještaj u studentskim domovima. No sva ta prava nisu dovoljna da bi se takve osobe osjećale ispunjenima i zadovoljnima u životu. Mnoštvo puta trpe mnoge uvrede i nasilje na račun svog nedostatka, što dovodi do oštećenja njihovog mentalnog sklopa te osjećaja ugroženosti i manje vrijednosti. Stoga je potrebno razviti bolje razumijevanje njihovih života kako bi otklonili prepreke koje stoje na njihovom putu prema uspjehu i ravnopravnosti .

 

Antonela Marinović/Pogled.ba