Podijeli članak

Besparica i niske mirovine sve češće tjeraju umirovljenike u BiH da zbog nemogućnosti održavanja i plaćanja poreza i režija prodaju velike stanove ili ih zamjenjuju za one s manjom kvadraturom.  

U agencijama za prodaju nekretnina kažu da najstariji bh. građani sve češće kod njih navraćaju i stidljivo nude svoj stan ili kuću na prodaju uz zahtjev da im pronađu manje objekte koje bi kupili.  

Visoki računi 

U sarajevskoj agenciji za nekretnine "SigenX" ističu da je ovakav trend prisutan već duži niz godina.  

"Takvih slučajeva sve je više. Umirovljenici zbog niskih primanja ne mogu plaćati redovno sve režije, jer su računi visoki i odnose im pola mirovine te često prodaju stanove od 80 ili 100 kvadrata i kupuju one od 50 kvadrata", kazao je za „Avaz“ Spaho Ljajić, direktor i vlasnik ove agencije.

Na prodaju obiteljskog stana odlučili su i supružnici Safet i Hasija Neradin. Kažu da od 652 KM, koliko mjesečno dobivaju mirovine nakon 40 godina rada, nisu mogli nastaviti plaćati režije i održavati stan od 130 kvadrata na Skenderiji.  

Prodali su ga mladom bračnom paru i kupili manji na Dobrinji. 

Pošteno zaradili   

"Mislili smo da ćemo u starosti moći uživati u stanu koji smo kupili dok smo radili. Nikad nismo ni pomislili da ćemo nešto što smo pošteno zaradili morati prodati zato što od mirovine ne možemo uživati čak ni u onome u što smo cijeli život ulagali. Godinama ,irovine ostaju iste, a troškovi života rastu. Primorani smo da se snalazimo kako znamo i umijemo", kaže Hasija Neradin.   

Ovakvim rješenjima pribjegavaju i umirovljenici u drugim bh. gradovima. Iz tuzlanskih agencija za nekretnine navode da nisu rijetki slučajevi da stariji bračni parovi prodaju kuću kako bi kupili garsonijeru. 

Mnogo jeftinije   

Ljajić ističe da je ova pojava posebno izražena u centru Sarajeva, gdje umirovljenici prodaju stanove na Ciglanama, Grbavici ili na Breki te kupuju one jeftinije na Dobrinji ili Ilidži. 

"Najviše me rastužuje što kažu da stan moraju prodati što prije, pa ga daju i mnogo jeftinije. Najčešće se odlučuju za kupovinu garsonijere, a ostatak novca troše za hranu i lijekove", objašnjava on.