Podijeli članak

Umirovljeni rudari Rudnika mrkog uglja Zenica zamrznuli su štrajk glađu do 22. siječnja. Uprava rudnika večeras im je obećala rješavanje problema umirovljenja i za preostalih 118 rudara, zbog kojih su danas 44 komorata, i nakon osiguranja svojih doprinosa, nastavili štrajk koji je trajao večeras do 19 sati.

Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio predsjednik Sindikata rudara RMU Zenica Nijaz Vardo dodavši da su rudari bili spremni nastaviti svoj štrajk glađu, iako su njihovi problemi riješeni, iz solidarnosti prema preostalim rudarima čiji je problem trebala riješiti Uprava rudnika, odnosno, Elektroprivreda u čijem su koncernu i rudnici.

"Nakon što je Vlada Federacije BiH za 44 umirovljenika dala uvjerenje o uplati doprinosa narednog tjedna, Uprava društva je došla s informacijom da će i oni imati novac za preostali dio rudara narednog tjedna. Umirovljeni rudari koji su štrajkali glađu oko 19 sati su donijeli odluku o zamrzavanju štrajka glađu i štrajka upozorenja", kazao je Vardo.

Dodao je da ne zna koje će mjere rudari poduzeti nakon 22. siječnja ako im se ne ispune obećanja i ne realiziraju aktivnosti koje su danas obećane.

Podsjetimo, zenički rudari u štrajk glađu su stupili jučer oko 15 sati, a Vladi Federacije BiH su dali rok od tri dana da riješi njihov problem uplate doprinosa. Na danas hitno održanoj telefonskoj sjednici Vlada FBiH je osigurala više od 2,5 milijuna KM za doprinose 44 rudara RMU Zenica.

Tijekom dvodnevnog štrajka zeničkih rudara danas u poslijepodnevnim satima intervenirala je i Hitna pomoć nakon što je pozlilo dvojici rudara, a svi oni se nadaju da će ova priča oko uplate doprinosa imati sretan kraj te da se slične borbe, života i smrti, neće ponovo morati voditi da bi neko ostvario svoja prava.