Podijeli članak

Nakon što je zdrava djevojčica stigla na svijet, novopečenoj majci Alisi Tepikini (22) nije izašla posteljica. Porodničarka je povukla pupčanu vrpcu i pritom mladoj majci izvrnula maternicu, prenosi 24sata.

Djevojka je preminula. Ruske vlasti su pokrenule istragu nad svim članovima medicinskog tima koji je sudjelovao u porodu. Članovi tima nisu suspendirani i do okončanja istrage rade na svojim radnim mjestima. Istovremeno, inspektori pripremaju snažan slučaj protiv njih gdje bi im u sudskom epilogu moglo prijetiti najmanje tri godine u zatvoru zbog ubojstva.

Alisina majka Svetlana Malyukova za ruske novine Komsomolayska Pravda kazala je da se nada okončanju istrage.

"Nadam se da će uspjeti dokazati njihovu krivnju i da neće izbjeći kaznu", rekla je.

Opisala je i tijek poroda svoje kćeri. Kazala je kako je babica pozvala opstetričarku vidjevši da posteljica ne izlazi. Liječnica je došla i uhvatila rukama pupčanu vrpcu te je snažno povukla.

"Ono što je uslijedilo zove se inverzija maternice. Ona je povukavši pupčanu vrpcu zapravo izvrnula maternicu. Naime, taj organ u ženskom tijelu nije fiksiran u utrobi čvrstim vezama, ali ima potporu u tzv. parametrijima koji je drže u tom položaju. Kad se te veze pokidaju, dolazi do izvrnuća maternice. Takva se situacija čak i prije događala iznimno rijetko, a pogotovo danas. U prošlosti ih je bilo više kad su žene puno rađale pa je tkivo postalo mlohavo. Ja u svom životu to nisam vidjela, a 50 godina radim u ginekologiji", istaknula je prof. dr. sc. Višnja Milković Latin, dr. med.

Dodala je kako je riječ o stanju koje može ugroziti život, a brza kirurška intervencija je nužna.

"Takvo je stanje šok za tijelo i zbog njega žena može iskrvariti", dodala je dr. Latin.

Upravo je to bilo u slučaju Tepikine. Njezin otac kazao je novinarima da je cijeli porod nalikovao srednjovjekovlju.

"Liječnica je toliko snažno povukla pupčanu vrpcu da je moja kći zajaukala od bolova. Od njezinih vriskova odzvanjala je cijela bolnica. To je prouzročilo stanje šoka i teško krvarenje. Ona je pala u komu, a zatim joj je stalo srce. Nikad više nije se probudila", nastavila je očajna majka.

Osoblje klinike zatražilo je helikopter u pripravnosti kako bi trudnicu odvezli u veći medicinski centar, no bila je preslaba za let. Hitno su je odvezli u salu i operirali, no nisu joj uspjeli spasiti život.

Službeni uzrok smrti je "težak šok prouzročen bolovima". Očajni roditelji tek su sada otkrili da joj je posteljica istrgnuta zajedno s maternicom. Regionalni ministar zdravstva u Sverdlovsku kazao je da su disciplinski kaznili čitav tim, no u tijeku je i službena kriminalistička istraga.

"Pravosudni organi će ispitati njihovu krivnju i odgovarajuću kaznu, tako su mi rekli", kazala je majka. 

Alisina posteljica nije se odvojila od maternice, navodi se u dokazima, a komplikacija je možda nastala jer su u bolnici ženi inducirali porod tjedan dana prije termina. Neimenovani stariji ruski porodničar ustvrdio je da je bilo agresivnog uklanjanja placente u ovom slučaju. Ručno uklanjanje placente obično se izvodi pod općom anestezijom i operativnim putem.

"Nazvala sam bolnicu i pitala ih je li Alisa vidjela kćer prije smrti. Bilo mi je važno to znati. Rekli su da je vidjela dijete i nasmiješila se", kazala je baka Ludmila. 

Otac djevojčice i Alisin suprug Nikolaj Tepikin (22) odmah po porodu s bebom je otišao u drugu bolnicu jer je malena pretrpjela ozljede vrata pri porodu. Vrativši se nekoliko sati poslije otkrio je da mu je supruga u kritičnom stanju, no dopustili su mu da sjedne uz nju. Ispostavilo se da je Alisa već umrla.