Podijeli članak

Od ukupnog prihoda, 793 miliona ostvarena su kroz izvoz proizvoda i usluga dok je ukupna ostvarena dobit 205 miliona KM, piše portal menager.ba.

Ovi podaci najbolji su dokaz da su žene menadžerice značajan faktor bh. ekonomije, a njih ukupno 149, na čelu su nekih od najuspješnijih kompanija.

Istraživanje “Žene u biznisu“ realizira se u okviru projekta “100 najvećih u BiH“ koji predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede, a ovo je prvi put da će se predstaviti i 100 najuspješnijih kompanija kojima rukovode žene.

Unatoč brojnim primjerima žena koje uspješno upravljaju i najvećim svjetskim kompanijama, njihov udio u odnosu na muške kolege i dalje je u manjini u poduzetničkim aktivnostima.

“Upravo zato, ovim istraživanjem i organizacijom različitih susreta želimo istaknuti uspješna iskustva te okupiti i povezati poslovne žene, vlasnice, direktorice i menadžerice kompanija u Bosni i Hercegovini.

Želja nam je motivirati ih na nove poduhvate te ujedno potaknuti inicijativu za povećanje zastupljenosti žena na najvišim položajima“, dodala je Ahmetspahić – Fočo.

 
Menadžerice na čelu 18% kompanija iz FBiH i 20% kompanija iz RS
 

Od 787 kompanija koje su ušle u projekat “100 najvećih u BiH“, a čine ga velika, srednja i mala preduzeća po izvozu, dobiti, prihodima i investicijama gotovinskog toka, 19% čine kompanije na čijem čelu su žene menadžerice.

One upošljavaju 14.804 osobe što je 11% u odnosu na ukupan broj firmi u projektu.

Istovremeno, žene menadžerice ostvaruju 11% ukupnog prihoda bh. privrede te po 12% izvoza i dobiti.

Gledajući ove podatke u kontekstu zastupljenosti po entitetima, žene menadžerice su na čelu 18% kompanija iz FBiH i 20% kompanija iz RS.

Suorganizator manifestacije je Vanjskotrgovinska komora BiH, uz podršku entitetskih privrednih komora, dok je ekskluzivni partner EuroExpress, a banka partner Addiko Bank.

Projekt “100 najvećih u BiH“ jedinstven je u Bosni i Hercegovini i ima za cilj da promovira i poveže najvažnije privredne subjekte i unaprijedi poslovanje u našoj zemlji.

Projekt kroz višemjesečnu medijsku kampanju, panel diskusije i završnu gala ceremoniju dodjele priznanja najboljima, afirmira najbolje vrijednosti domaće privrede.

Više informacija o projektu dostupno je na www.100najvecih.ba