Podijeli članak

Studija koju je objavio BMJ otkrila je da žene koje uživaju u ranojutarnjem ustajanju imaju manju šansu oboljeti od raka dojke od onih žena koji vole odspavati nešto dulje.

Istraživači su analizirali podatke 180.216 žena, njihove navike spavanja, simptome nesanice, ali i status raka dojke tijekom devet godina praćenja, prenosi Index

Uočena je povezanost između žena koje vole ustajati rano i manjeg rizika od raka dojke. Također su otkrili i nešto slabiju povezanost između nesanice i raka dojke.

Ovo nije prvi put da se rak dojke povezuje s navikama spavanja jer jedno je starije istraživanje pronašlo povezanost između rada u noćnim smjenama i većeg rizika za razvoj ove opake bolesti. Osim toga, istraživanje je pokazalo da san dulji od sedam do osam sati također može povećati taj rizik.

"Ako je naš cirkadijski ritam kronično izložen poremećajima, to može negativno utjecati na naše zdravlje, može doći do razvoja kardiovaskularnih bolesti i raka, osobito raka dojke", rekla je dr. Eva S. Schernhammer, voditeljica odjela epidemiologije na Medicinskom sveučilištu u Beču.

No ako ne možete zamisliti da rano ustajete, utješite se činjenicom da je taj rizik od pojave raka dojke samo blago povišen kod spavalica.