Podijeli članak

Od 15. travnja prestala je obaveza posjedovanja zimske opreme na vozilima. Međutim, dolaskom proljeća mnogi vozači, pogotovo na našim prostorima, na svojim automobilima zadržali su zimske gume jer – za razliku od obaveze posjedovanja zimske opreme – tijekom toplijih mjeseci ne postoji nikakvo ograničenje kada je riječ o automobilskoj obući.

Od 15. travnja dovoljno je samo da guma ima minimalnu dubinu profila, a smješa, starost, namjena – sve je ostavljeno vozaču na volju. Nažalost, mnogi su nesvjesni opasnosti i nedostataka zimskih guma na višim temperaturama – dužeg kočionog puta, slabije upravljivosti, rasta potrošnje goriva, habanja pneumatika…

Na našem kontinentu postoji zemlja koja je zakonski zabranila korištenje zimskih i cjelogodišnjih guma od kasnog proljeća do početka jeseni! Naime, od 15. svibnja do 14. listopada u Italiji se primjenjuje ograničena zabrana zimskih i cjelogodišnjih guma, a  prekršitelji mogu očekivati visoke novčane kazne.

Doduše, prema uredbi Ministarstva prometa Italije, vozači mogu koristiti i zimske i cjelogodišnje gume, ali ne sve!

Zabrana zimskih guma odnosi se samo na vozila koja koriste pnemumatike brzinskih indeksa L, M, N, P ili Q. Ovi indeksi označavaju maksimalnu brzinu koju dozvoljavaju gume.

Tako s gumom indeksa L smijete voziti najviše 120 km/h, M – 130 km/h, N – 140 km/h, P – 150 km/h, Q – 160 km/h. U zemljama EU u prometnim dozvolama upisan je brzinski indeks guma na vozilu, dok ga naši vozači mogu pročitati direktno na pneumatiku.

Ako se tijekom inspekcije talijanske policije utvrdi da se krši zabrana zimskih guma, prekršitelji mogu računati s paprenom novčanom kaznom – od 419 do 1.682 eura.