Podijeli članak

Prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju Filozofskog fakulteta (FFMO) Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ružica Zeljko-Zubac u razgovoru za Hrvatski Medijski Servis je najavila pokretanje studija na engleskom jeziku na FFMO-u.

Na pitanje što za FFMO znači otvaranje studija politologije na engleskom jeziku u suradnji s Fakultetom političkih znanosti i međunarodnih odnosa Sveučilišta Matej Bel iz Banske Bystrice – Slovačka, Zeljko-Zubac je kazala kako je planirani diplomski studij veliki iskorak u ponudi Filozofskoga fakulteta SUM-a.

„Bit će pokrenut u akademskoj 2020/21. Ovim potezom se snažno pokazuje želja za internacionalizacijom kako našega fakulteta tako i SUM-a u cjelini koju su najavili dekan Musić i rektor Tomić u svojim programima. Vjerujem da će ovaj studij i diplome s dva fakulteta biti mamac za mnoge studente ne samo iz naše dvije zemlje. Ova suradnja je tek prvi korak kojega će slijediti i ostali studiji“, istaknula je Zeljko-Zubac.

Također, kazala je kako postoje naznake da bi se slično moglo uraditi s drugim studijima.

„FMO ima sve potrebne pretpostavke. Naši studiji njemačkog i engleskog jezika imaju potrebne domaće kadrove, od docenata do redovitih profesora, koji mogu kvalitetno sudjelovati u izvođenju nastave na njemačkom i engleskom jeziku. Važno je samo naći partnerska sveučilišta iz Europe s kojima bi se osmislili atraktivni studijski programi. Uprava fakulteta i voditelji studija već intenzivno rade na tome“, dodala je.

Kaže i kako se FFMO želi razvijati na način da se nastava sve više izvodi na nekom od svjetskih jezika kako bi se privukli studenti, ne samo iz BiH i Hrvatske, nego i iz trećih zemalja.

„U tom pravcu se želimo razvijati prije svega nudeći studijske programe na engleskom jeziku. Međutim velik potencijal imamo i na Studiju hrvatskoga jezika i književnosti s obzirom da primjećujemo pojačano zanimanje studenata slavistike za boravke na našem fakultetu. To ćemo svakako iskoristiti za našu promociju i privlačenje stranih studenata“, kazala je Zeljko-Zubac.