Podijeli članak

Julian Assange (46), osnivač WikiLeaksa, poznat po tome što je u javnost iznio američke ratne zločine u Iraku, narušenog je fizičkog i mentalnog zdravlja. Assangea su pregledali liječnici u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, u kojem australski aktivist boravi već gotovo šest godina. Njemu je još prije pet godina dijagnosticirana kronična bolest pluća.

“Iako su rezultati pregleda zaštićeni odnosom liječnik-pacijent, naše profesionalno mišljenje je da zatvorenost opasno utječe na fizičko i mentalno zdravlje gospodina Assangea. Smatramo da smanjena mogućnost kretanja predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava na zdravstvenu njegu i zaštitu”, navodi se u pismu, prenosi Index.hr

Assangea su pregledali doktorica Sondra Crosby s bostonskog sveučilišta i londonski psiholog Brock Chisholm, piše The Guardian.

Ukoliko napusti zgradu ekvadorskog veleposlanstva i izađe na ulicu, Assange će biti uhićen jer bi time prekršio odredbe uvjetne kazne na slobodi iako je optužnica protiv njega odbačena. Australac strahuje od izručenja SAD-u, čije vlasti ga traže zbog objavljivanja tajnih dokumenata o ratu u Iraku.