Podijeli članak

Policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine uhitili su u ponedjeljak ujutro 13 osoba koje sumnjiče za zločine protiv čovječnosti nad osobama srpske nacionalnosti.

U priopćenju SIPA-e navodi se da su uhićene osobe s područja Konjica i Sarajeva.

Tužiteljstvo BiH potvrdilo je da su uhićeni zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz člana 172. KZ BiH “Zločin protiv čovječnosti”, na području mjesta Bradina tijekom 1992. godine.

Tamo je u svibnju 1992. godine ubijen veći broj osoba srpske nacionalnosti, a zapaljena je i mjesna pravoslavna crkva. U priopćenju državnog tužiteljstva stoji kako se osumnjičeni terete za ubojstva, zlostavljanja, silovanja i progone civilnog stanovništva.

Istaknuto je kako su sudjelovali u akcijama koje su dovele do progona cjelokupnog stanovništva srpske nacionalnosti s područja Bradine.

Uhićene osobe privedene su u službene prostorije SIPA-e na kriminalističku obradu, nakon čega će biti predani Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje.

Uhićeni “Akrepi” zbog zločina nad srpskim civilima

Portal Slobodna Bosna piše da je riječ o zločinima nad srpskim civilima u mjestu Bradina kod Konjica. Dodaju da su uhićeni uglavnom bivši pripadnici jedinice “Akrepi”, a među njima zapovjednik te jedinice Midhat Pirkić zvani Mitke te Šefko Nikšić, stric Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH.

Navedeni članak Kaznenog zakona BiH predviđa “kaznu zatvora najmanje 10 godina ili kaznu dugotrajnog zatvora” za zločine protiv čovječnosti.

Takva kazna slijedi onome tko, kao dio širokog ili sustavnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva, znajući za takav napad, počini ubojstvo, istrebljenje, odvođenje u ropstvo, deportaciju ili prisilno preseljenje stanovništva, zatvaranje, mučenje, silovanje i slično.

Slobode su lišeni:
 
- Nikšić Šefik, rođen 1945. godine u Konjicu
- Alikadić Adnan, rođen 1962. godine u Konjicu
- Pirkić Mitko, rođen 1962. godine u Konjicu
- Ćosić Safaudin, rođen 1974. godine u Konjicu
- Cakić Muhamed, rođen 1968. godine u Konjicu
- Hebibović Ismet zv.“Broćeta“, rođen 1956. godine u Konjicu
- Balić Redžo, rođen 20.04.1952. godine u Konjicu
- Lukomirak Hamed, rođen 1971. godine u Konjicu
- Padalović Almir, rođen 1968. godine u Mostaru
- Jusufbegović Sead, rođen 1941. godine u Konjicu
- Ćibo Senadin, rođen 1967. godine u Konjicu
- Ramić Agan, rođen 1962. godine u Konjicu
- Ramić Esad, rođen 1966. godine u Konjicu