Podijeli članak

Kina je objavila da će za posjetitelje zatvoriti dijelove Velikog kineskog zida kao i neke spomenike u Pekingu u okviru mjera za sprječavanje širenja koronavirusa od kojeg je do sada umrlo 26 ljudi, oboljelo više od 800 ljudi, a zaražene su stotine.

Novi koronavirus je izazvao zabrinutost zbog sličnosti sa smrtonosnim virusom SARS iz 2002-2003 godine.

Kineske vlasti preduzele su niz mjera u nastojanju da zaustave širenje virusa te je u karantinu 41 milijun stanovnika iz provincije Hubej, u centralnom dijelu zemlje, gdje se u decembru pojavio virus u gradu Vuhan.

U centralnom dijelu zemlje zabranjen je ulazak i izlazak putnika iz najmanje deset gradova.

Peking je u četvrtak najavio otkazivanje tradicionalnih masovnih proslava dočeka kineske Nove godine u subotu, a Zabranjen grad, drevna palata careva u Pekingu, koja je privukla 19 miliona posjetilaca prošle godine, zatvoren je do daljnjeg, prenosi N1.

Za posjetitelje su zatvoreni i najpopularniji dijelovi Velikog kineskog zida gdje mnogi dolaze za kinesku Novu godinu.

Zid privlači po oko deset milijuna turista godišnje.

Groblje Ming i Šuma pagoda biće zatvoreni od subote, saopštila je uprava tih spomenika, a Nacionalni stadion u Pekingu, nazvan "Ptičije gnezdo", sagrađen za Olimpijske igre 2008, gdje je priređen "Spektakl snijega i leda" zatvoren je od danas do 30. januara.

U Šangaju je zabavni park "Diznilend" objavio da se zatvara, a svjetski poznata akrobatska trupa cirkus "Sirk di solej" iz Montreala je otkazala nastupe u Kini na zahtjev vlasti.