Podijeli članak

Zbog prosvjeda zaposlenika grčkog ministarstva kulture danas je zatvorena drevna atenska Akropola, najpopularnija gradska atrakcija zbog čega se stvorio dugačak red turista koji su ostali pred ulazom, javlja Hina.

Radnici su održali 24-satni prosvjed zbog straha da će neke državne znamenitosti biti privatizirane, dok vlada s druge strane to niječe.

Neka arheološka nalazišta i nekoliko muzeja su zatvoreni zbog štrajka, među kojima su Akropola i Partenon, ruševine drevnog grčkog hrama koji je izgrađen u čast božice Atene na vrhu brda koje ima pogled na cijeli grad.

Radnici zahtijevaju reakciju vlade, žele znati koja mjesta će biti na prodaju

"Razočarani smo. Ovdje smo samo jedan dan i nećemo uspjeti posjetiti Akropolu", rekao je njemački turist Alexander Walter samo nekoliko metara od ograde na kojoj su prosvjednici objesili plakat s natpisom "NIJE NA PRODAJU".

Nekoliko radnika držalo je plakat na kojem je pisalo "Arheološka kultura zemlje nije na prodaju".

Radnici zahtijevaju reakciju vlade o tome koja će se točno kulturološka mjesta staviti na prodaju i što će to značiti za njih.

"Ne znamo koje znamenitosti i koji muzeji su na listi", rekla je predstavnica radnika Stamatia Marketou.

Rekordna zarada od turizma

Grčki ministar financija Euclid Tsakalotos jučer je rekao da su arheološka i povijesna nalazišta, spomenici i muzeji izostavljeni iz privatizacije, a isto potvrđuje i ministrica kulture Myrsini Zorba.

"Ono što se događa danas, blago rečeno nije na mjestu", rekla je Zorba za državnu televiziju.

Grčka, koja je već dugi niz godina u krizi, imala je rekordnu zaradu od turizma ove godine s više od 30 milijuna posjetitelja.