Podijeli članak

Epidemija ospica u Srbiji ne jenjava a od početka listopada registrirano je oko 630 zaraženih. Stoga ne čudi zabrinutost javnosti o eventualnoj pojavi epidemije ospica ili morbila u BiH, ali po dosadašnjim pokazateljima broj oboljelih je čak manji od prošlogodišnjeg.

Epidemiolog Zavod za javno zdravstvo Tuzlanske županije dr. Blaško Topalović istaknuo je da je broj oboljelih od morbila prijavljenih 2017. bio osam, a godinu prije je bilo 24.

- Mislim da nisu svi prijavljeni i da ih ima još više, ali stanje nije alarmantno. Što se tiče šarlaha ima blagog povećanja posebno u zatvorenim kolektivima - dodao je dr. Topalović.

Izbjegavanje obavezne vakcinacije djece i anti-propaganda o štetnosti zaštitne vakcine, doprinosi povratku zaraznih bolest.

Topalović je naveo da je u 11 mjeseci 2017. prvom dozom cijepljeno 66 posto djece, a postotak cijepljenih drugom je još nešto niži.
 

Naglasio je da taj postotak treba maksimalno povećati kako bi se djeca zaštitila, a samim tim i djeca koja se iz objektivnih razloga ne mogu se cijepiti.

Stručnjaci upozoravaju da komplikacije kod oboljelih od zaraznih bolesti mogu biti fatalne.

Topalović je pojasnio da najveći problem kod ospica predstavljaju komplikacije a jedna od najtežih je oboljenje koje uzrokuje paralizu kod djece gdje je smrtnost jedan naprema 100.000 oboljelih.

- U današnje vrijeme kada se borimo da eliminiramo pojedine bolesti, zbog neodgovornosti roditelja vraćaju se zarazne bolesti koje su bile na korak do istrebljenja - podcrtao je Topalović.

Iz Zavoda za javno zdravstvo naglašavaju da se ospice, šarlah i slične zarazne bolesti mogu izbjeći imunizacijom odnosno primanjem zaštitne vakcine, te pozivaju roditelje da svojoj djeci to i omoguće. Podsjećaju da se prva injekcija prima nakon što dijete navrši 12 mjeseci, a druga nakon pete godine života. (Fena)