Podijeli članak

Sandrine Graneau (36) iz Francuske doživjela je sindrom toksičnog šoka nakon korištenja menstrualne čašice koja je uzrokovala infekciju bubrega, jetre i pluća i provela je tri tjedna na intenzivnoj, prenosi Daily Mail.

Inače medicinska sestra rekla je da nigdje na pakiranju čašice nije pisalo koliko dugo može ostati u tijelu i koliko često ju treba oprati. Nije sigurna koliko točno, ali kaže da čašicu nije izvadila nekoliko sati - sve dok se nije počela osjećati jako loše. 

Razvila je toksični šok, a onda i sepsu nakon što je bakterija zlatni stafilokok, koja se prirodno nalazi u vagini, ušla u krvotok.

Osjetila je blage bolove u trbuhu koji su postajali sve jači, do te mjere da je morala otići na hitnu. 

"Infekcija je zahvatila moje bubrege, pluća i jetru." 

Nakon toga napala je ruke i noge s kojih su liječnici morali amputirati stopala i prste kako bi se infekcija prestala širiti po tijelu.

Sada, devet mjeseci kasnije, Sandrine uči hodati s protezama.

Ostavljanje tampona ili menstrualnih čašica predugo u tijelu stvara bakterije koje mogu dovesti do stanja koje je doživjela Sandrine - sepse. Simptomi su visoka temperatura, glavobolja, bol tijela, visoki tlak, proljev i mučnina, a dolaze naglo i postaju sve intenzivniji.

Menstrualne čašice trenutno su jako popularne, a napravljene su od silikona. Koriste se više puta, a potrebno ih je izvaditi, oprati i vratit natrag u rodnicu - svakih sat do dva.