Podijeli članak

Općinski sud u Sarajevu naredio je ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću da zbog klevete mora isplatiti v. d. glavne državne tužiteljice Gordani Tadić 3.000 KM s uračunatim kamatama, počevši od 11. kolovoza prošle godine, saznaje “Avaz“. 

Mektić je dužan Tadić nadoknaditi i troškove parničnog postupka u iznosu od 1.109.05 KM, ali i javnu izreku ove presude na Radio-televiziji BiH u emisiji „Dnevnik 2", nakon što ona bude pravomoćna.

Tadić je ovom postupku zastupao sarajevski odvjetnik Senad Pizović, a tužba je podnesena 11. kolovoza prošle godine zbog niza neistina koje je 17. sprnja 2017. na press-konferenciji ministar Mektić iznio na njen račun.

Glavna tužiteljica je nakon Mektićevih neistina prošle godine od Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH (VSTV) i Vijeća ministara BiH tražila da poduzmu sve mjere i radnje s ciljem njene zaštite kao nositelja pravosudne funkcije i vršitelja dužnosti glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH.

Iz Tužiteljstva BiH prošle godine je također rečeno da su svi Mektićevi navodi neosnovani i potpuno neistiniti i usmjereni na njenu osobnu i profesionalnu diskreditaciju.