Podijeli članak

Nakon dvije godine završena je implementacija projekta ''Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje - Tema srednji vijek'', ukupne vrijednosti 466.933.55 eura.

Riječ je o projektu kojega je financirala Europska unija u okviru IPA programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2007. - 2013. 

Cilj je projekta doprinijeti održivom gospodarskom razvoju i uspostavi prekogranične suradnje ekonomskih aktera u turizmu i primarnom sektoru u graničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
 
Kroz projekt su odrađene brojne aktivnosti od asfaltiranje pristupnog puta prema tvrđavi hercega Stjepana u Ljubuškom do tiskanja promotivnog materijala i predstavljanja kratkog filma ''Humska zemlja", rečeno je  iz Razvojne agencije Zapadnohercegovačke županije - HERAG.

Također, postavljene su info table i putokazi, a kupljeni su i kostimi za gardu hercega Stjepana.

"Umrežen je 21 član koji čini novi turistički proizvod. Članovi seoskih domaćinstva, restorani/moteli, obrtnici, kulturno-povijesni lokaliteti, vinarije i slično, čine jednu tematsku stazu koja je namijenjena turistima, slučajnim putnicima i svim drugim znatiželjnicima koji žele detaljno upoznati destinaciju koju posjećuju" – naglašavaju iz HERAG-a.

Nositelji projekta "Tematske rute srednjovjekovne Hercegove zemlje – Tema srednji vijek" su HERAG (BiH) i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma – CSTI (Crna Gora).

Partneri na projektu iz BiH su Općina Ljubuški, Turistička zajednica ZHŽ-a i Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa ''Radimlja'', a iz Crne Gore Ministarstvo održivog razvoja i turizma – MRT, prenosi Fena.