Podijeli članak

U Mostaru je završen sastanak delegacija Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Sastanak je počeo u Domu HDZ-a BiH u Mostaru u 11 sati.

Stranačke delegacije predvodili su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik.

- Nema nikakvih problema sa naše dvije stranke. Vrlo brzo ćemo biti u prilici da sve uskoro finaliziramo- kazao je Čović na pres-konferenciji te je istaknuo da je zadovoljan sastankom.

Dodik je rekao da postoji potpuno raumijevanje po svim pitanjima.

- Mi se dogovaramo u kontinuitetu. Imao sam priliku da upoznam Čovića sa namjerama RSoko kršenja Daytonskoga sporazuma, zaključcima Narodne skupštine Srpske. Ta vrsta priča oko formiranja Vijeća ministara je svakako zamorna. Mi imamo načelnu suglasnost i ne treba ni da se dogovaramo - poručio je Dodik.

Istaknuo je da je za sve u BiH potrebna i treća strana. 

Potrebno je doći do rješenja Izbornog zakona jer ne može doći do majorizacije nijednog naroda, poručili su lideri stranaka na sastanku.

Dodik je, na press konferenciji, između ostalog rekao da "zezatori iz Sarajeva rade na tome da onemogiće bilo koji napredak" i da se Čović i on ne slažu jedino po pitanju optimizma predsjednika HDZ-a.

Dodik je rekao da RS treba da ima svoje legatimne predstavnike, a ne neke špekulante.

- Volio bih da sam optimista poput Čovića, ali zezator iz Sarajeva to mi oneomogućavaju. Srest ćemo se ponovno, vjerujem u narednih 15 dana i pokušat ćemo da sve završimo - istakao je on.