Podijeli članak

Zastupnici Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), predstavnici Stručnih službi Skupštine HNŽ-a i Vlade HNŽ-a sudjelovali su u radionici o europskim integracijama i pristupnom procesu.

Radi se o aktivnostima twinning projekta Europske unije (EU) "Osnaživanje i nastavak potpore parlamentima BiH u poslovima europskih integracija".

Po riječima pravne savjetnice Narodne skupštine Mađarske Klara Szalay, s obzirom na to da su nadležnosti u Bosni i Hercegovini podijeljene između županijske, entitetske i državne vlasti, potrebno je da se sve zakonodavne strukture upoznaju s procesom usklađivanja legislative s europskom pravnom stečevinom.

- Danas smo govorili o federalnim strukturama, na primjer belgijskim federalnim strukturama, i kako one funkcioniraju, dok je predstavnica Hrvatskog sabora upoznale sudionike radionice s iskustvima Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji - dodala je Szalay.

Pored radionica koje su namijenjene svim predstavnicima izvršne i županijske vlasti, a na kojima se obrađuju općenite teme, u okviru projekta "Osnaživanje i nastavak potpore parlamentima BiH u poslovima europskih integracija" bit će organizirane i posebni treninzi za predstavnike lokalnih vlasti koji će u budućnosti biti zaduženi za EU pitanja u svojim sredinama.

Spomenuti twinning projekt otvoren je u lipnju ove godine, provodit će se do ljeta 2021. godine, a ukupna vrijednost projekta je 2,3 milijuna eura.

Projektom su obuhvaćeni Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, Narodna skupština Republike Srpske, Skupština Brčko Distrikta te deset županijskih skupštine, a provest će ga konzorcij kojeg čine predstavnici Narodne skupštine Mađarske, Parlamenta Austrije i Hrvatskog sabora.