Podijeli članak

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne  Hercegovine podržali su danas izmjene Poslovnika o radu Doma kojima se predviđa onemogućavanje blokade konstituiranja parlamenta i izbor članova komisije.

Zahtjev za sazivanje hitne sjednice zatražili su zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP), a izmjenama se uvodi još jedan član u Poslovnik i predviđa da ukoliko zastupnički klubovi ne dostave imena članova komisija tu obvezu izvrši Kolegij, a ukoliko oni to ne urade da se komisije oforme privremeno od onih zastupnika čija su imena dostavljena.

Zastupnici Mirko Šarović i Branislav Borenović napomenuli su kako zbog sadašnje situacije u kojoj još nisu imenovani članovi šest radnih tijela ispašta cijela država budući da su na čekanju brojni akti koji trebaju potvrdu u PSBiH, a među njima je i ugovor u vrijednosti od 400 milijuna KM namijenjenih za nastavak izgradnje Koridora Vc.

Tijekom rasprave o razlozima za hitnost usvajanja tih izmjena dopredsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) najavila je da Klub HDZ-a neće podržati ni hitnost procedure niti izmjene Poslovnika.

- Poslovnik je dokument odmah iza Ustava BiH po važnosti i temeljem njega treba funkcionirati u BiH, a on treba odražavati stanje u BiH. Izmjene su potrebne, ali ne po hitnom postupku - stava je Krišto.

S njom se složio i zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac ocjenjujući da postoje različiti razlozi za izmjenu tog dokumenta, ali ocjenjujući istovremeno da nije način da se to radi po hitnom zakonodavnom postupku.

Bez obzira na ovakav odnos zastupnika, izmjene Poslovnika su usvojene nakon što je 26 zastupnika glasalo za to, čime je okončanja današnja sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Za izmjene i dopune Poslovnika Predstavničkog doma glasao je iz Federacije BiH 21 zastupnik, protiv je bilo pet i jedan suzdržan, dok je iz Republike Srpske za glasalo pet poslanika, a devet je bilo protiv.

Prema usvojenim rješenjima, Zastupnički dom će, na prijedlog Kolegija, odlučivati o članstvu u komisijama, ako klubovi zastupnika ne dostave prijedloge u propisanom roku.