Podijeli članak

Brojni doktori, vlade, zdravstvene i humanitarne organizacije ulažu nadljudske napore kako bi usporili i spriječili širenje koronavirusa i pravovremeno informirali ljude o aktualnoj situaciji.

Ipak, takve napore sabotira širenje brojnih lažnih vijesti, za što je dobrim djelom zaslužna i jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje – WhatsApp, piše geek.hr. 

WhatsApp, koji je u vlasništvu Facebooka, posljednjih tjedana bilježi rekorde u broju ostvarenih poziva i poslanih poruka u zemljama najteže pogođenim epidemijom koronavirusa kao što su Italija i Španjolska, ali se također u posljednje vrijeme dosta koristi i za širenje netočnih informacija i potpuno pogrešnih tvrdnji o koronavirusu.

Problem je postao do te mjere akutan da političari širom svijeta apeliraju na ljude da ne prosljeđuju neprovjerene informacije putem WhatsApp servisa.

Sa zahtjevom da se prestane sa širenjem neprovjerenih informacija oglasio se irski premijer Leo Varadkar, koji je apelirao na ljude da prestanu sa širenjem neistina i glasina putem WhatsApp grupa.

Najveći problem je u tome što većina takvih poruka miješa korisne savjete o tome kako bi pravilno trebalo održavati higijenu s potpuno netočnim i lažnim informacijama i savjetima, kakav je onaj da ispijanje tople vode svakih 15 minuta neutralizira koronavirus – što je, naravno, potpuno netočno.

Glavni problem stvara to što su WhatsApp poruke zaštićene enkripcijom, pa ih samo pošiljatelji i primatelji mogu vidjeti, zbog čega zdravstveni stručnjaci i grupe koje nadgledaju širenje lažnih vijesti imaju problema s praćenjem širenja netočnih i nestručnih vijesti i savjeta. Sam WhatsApp ne nadgleda protok poruka na svojoj platformi.

U međuvremenu, WhatsApp je poduzeo korake kako bi usporio protok lažnih informacija, promovirajući grupe koje provjeravaju podatke. Uvedena je i mogućnost putem koje korisnici sami mogu prosljeđivati sumnjive poruke na posebne WhatsApp račune koji provjeravaju istinitost objavljenih informacija.

Iz WhatsApp-a poručuju da, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, UNICEF-om i UNDP-om rade na stvaranju “globalnog informacijskog huba o koronavirusu”, kako bi uskoro formulirali “jednostavna i lako primjenljiva pravila za korištenje WhatsApp-a” za vrijeme trajanja pandemije.