Podijeli članak

Gotovo svakih nekoliko mjeseci neki poznati brend uradi nešto nepromišljeno i glupo, što vas natjera da se zapitate jesu li to možda napravili namjerno.

Za posljednji modni gaf zaslužna je Zara, odnosno nova traper minica brenda sa spornim uzorkom. Riječ je o internet memeu, Pepeu the Frogu, koji je nastao 2005. godine kao humoristični lik u seriji stripova naziva Boys Club, no tijekom prošlogodišnjih američkih predsjedničkih izbora dobio je negativan kontekst. Tada ga je "preuzela" alternativna desnica (uključujući i nekoliko frakcija Trumpovih pristaša), koja je pomoću njega promovirala svoje rasističke, anti-imigracijske, nacionalističke i antisemitske ideale. Meme je postao toliko problematičan, da ga je Antidifamacijska liga službeno proglasila simbolom mržnje, prenosi Index.

Nažalost, ovo nije prvi put da je Zara optužena za antisemitizam. Brend je i 2014. godine naišao na linč javnosti, zbog optužbi da im dječje majice izgledaju kao uniforme iz koncentracijskog kampa.

Još prije toga, Zara je na jednu torbu stavila svastiku.

No, izgleda kako je brend ovoga puta reagirao (gotovo) na vrijeme, jer sporna suknja već je povučena iz prodaje u većini njihovih online trgovina.