Podijeli članak

Koalicija za slobodne i poštene izbore "Pod lupom", koja provodi građansko, nestranačko promatranje Općih izbora 2018 u BiH, priopćila je da je do 20.00 sati  zaprimila  ukupno 383 prijave o kritičnim situacijama.

Od toga se 75 zabilježenih slučajeva odnosi na probleme u procesu glasanja. Iz Koalicije navode da zabrinjava pojava tzv. bugarskog vlaka koji je primjećen na 14 biračkih mjesta.

"Građani i građanke BiH su prijavili ukupno 189 nepravilnosti koje se uglavnom odnose na kršenje izborne šutnje, te pritiske i podmićivanje birača. Svim promatračima omogućeno je da prate proces glasanja. Na 15 posto biračkih mjesta uložene su primjedbe i prigovori od promatrača Koalicije i drugih promatrača političkih subjekata. Također, naređeno je ulaganje 80 primjedbi Koalicije 'Pod lupom' u zapisnike o radu biračkih odbora", navodi se.

Na ostalim biračkim mjestima, glasanje i zatvaranje biračkih mjesta proteklo je u skladu sa izbornim zakonom i pravilima. Na oko 25 posto biračkih mjesta zabilježeno je od jedan do pet slučajeva da je jedna osoba više puta pomagala biračima koji su pristupili glasanju, a na četiri posto biračkih mjesta zabilježeno je od jedan do pet slučajeva glasanja bez važećih identifikacijskih dokumenata.

"Praksa široko rasprostranjenog obiteljskog glasanja nastavila se i na ovim izborima. Od jedan do pet ovakvih slučajeva zabilježeno je na 52 posto biračkih mjesta, a na dodatnih četiri posto zabilježeni su frekventniji slučajevi, od šest do 25 puta. Na jedan posto biračkih mjesta takvih slučajeva je bilo više od 25", poručuju iz Koalicije. 

U izoliranim slučajevima zabilježeno je da birači dolaze na biračka mjesta s već označenim glasačkim listićima te da se jednoj osobi izdaje više glasačkih listića za istu izbornu razinu.

Usporedbom vrsta nepravilnosti po biračkim mjestima uočeno je da se obično samo jedna vrsta nepravilnosti pojavljuje na jednom biračkom mjestu.