Podijeli članak

Na današnjem sastanku zamjenika zapovjednika Stožera NATO-a u Bosni i Hercegovini Mortena Henriksena i premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafe Ružnića posebno je akcentirana situacija s migrantima i izbjeglicama, te suradnja s Oružanim snagama BiH.

"Za mene vrlo značajna posjeta, s obzirom na to da sam se upoznao s kompletnim stanjem u ovom kantonu. Posebno me je interesirala situacija s migrantima i izbjeglicama, odnosno sigurnosni i zdravstveni aspekt ove situacije. Razgovarali smo i o suradnji lokalnih i kantonalnih vlasti s Oružanim snagama BiH. Ove informacije ću sada moći koristiti prilikom suradnje s državnim organima vlasti, kao i međunarodnim organizacijama", rekao je Henriksen.

Kantonalni premijer Mustafa Ružnić okarakterizirao je ovu posjetu kao jednu od najvažnijih u tekućoj godini, prenosi Fena. Ponovo je upozorio na kompleksnost i posljedice migracijskog procesa u ovom dijelu države.

"Našem uvaženom gostu sam objasnio da mi nemamo problem migrantske krize, nego krize u našim državnim institucijama. Ponovio sam da ni nakon dvije godine nemamo strategiju upravljanja ovom situacijom, niti koordinaciju svih sudionika u procesu. Unsko-sanski kanton je i dalje prepušten sam sebi u ovom problemu, što je nedopustivo", rekao je Ružnić.

Zamjenik zapovjednika Stožera NATO-a u BiH posjetio je danas i pripadnike Oružanih snaga BiH, stacionirane u Bihaću.