Podijeli članak

Sjednica parlamentarne Komisije za usuglašavanje teksta Zakona o pravima razvojačenih branitelja je završena, javlja N1 televizija.

Dogovoreno je da se zakon dalje usuglašava, ali branitelji nezadovoljni tom činjenicom nisu dopuštali članovima Komisije da izađu iz zgrade Vlade FBiH u Mostaru gdje je sjednica održana.

Podsjećamo, sjednica je trebala početi u 14 sati, ali je počela sa zakašnjenjem. Održavanje sjednice Komisije u Mostaru, umjesto u Sarajevu je izazvalo nezadovoljstvo branitelja. Dodatni razlog za nezadovoljstvo je bilo očekivanje početka sjednice.

Svoje nezadovoljstvo branitelji su izražavali i verbalnim sukobima s policajcima koji osiguravaju prostor u i oko zgrade Vlade FBiH.

Branitelji su u nekoliko navrata upozorili da ako ne bude usuglašen tekst zakona da će blokirati prometnice u Federaciji.

Tufekčić: Dali smo prolaz svim amandmanima na braniteljski zakon, sutra sve stavljamo na papir

Predsjednik Komisije za usuglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić obratio se braniteljima nakon sjednice održane u Mostaru, kazavši da su ponovo dali prolaz osnovnom tekstu zakona predloženog od Vlade FBiH, a koji je usvojen u oba doma Federalnog parlamenta.

"Komisija je dala prolaz isto tako amandmanima koji su usvojeni u Zastupničkom domu, a Vlada ih prihvatila kao svoje i samim tim postali sastavni dio teksta zakona. Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a koji su usvojeni u Zastupničkom domu i u Domu naroda", kazao je Tufekčić.

Naveo je da su potvrdili sve ono što usuglasili na prošloj sjednici i da će sutra ujutro sve što su usuglasili pismeno poslati svim članovima Komisije, kako ne bi došlo do problema u vezi svega što su dogovorili. 

"Komisija za usuglašavanje će održati sastanak s premijerom i dva dopremijera i rukovodstvom za zakazivanje sjednica i s predsjednikom Federacije BiH", istaknuo je on.

Tufekčić je kazao da ga neće spriječiti oni koji mu nameću rokove i ultimatume.