Podijeli članak

Tagovi

Za vrijeme važenja Lex Agrokora Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja neće voditi upravne postupke vezane uz društva na koja se odnosi njegova primjena, a obustavila je i postupak u vezi s nadzorom koncentracije Agrokora i Mercatora.

Objavio je to jučer AZTN pozivajući se na tumačenje zagrebačkog Trgovačkog suda, koji je na upit Agencije rekao da se zabrana pokretanja i vođenja upravnih postupaka predviđena Lexom odnosi i na upravne postupke koje vodi Agencija u okviru svoje nadležnosti.

Time se otvara pitanje praktičnog značaja novog režima za preuzimanja i stjecanja udjela u članicama koncerna po prijedlogu nagodbe kada je riječ o tvrtkama s većim tržišnim udjelima, piše Poslovni dnevnik.

U slučaju kad bi za Konzumom posegnuo Lidl, put tome bi bio otvoren, jer su pod moratorijem ovlasti AZTN-a za vođenje postupka, pa tako i za ocjenu koncentracije kao inače nedopuštene.

Ipak, šanse za scenarije nalik navedenom kod Agrokora su navodno hipotetske, uglavnom zbog vremenski limitiranog postupka i složenosti procedura preuzimanja, pa čim zakon prestane važiti oživljavaju AZTN-ove ovlasti. Po nekima je opcija i ‘mamac’ uz uvjet da se postigne potrebna brzina.