Podijeli članak

Povodom oluje koja se sprema poharati Zagreb i ostatak Hrvatske, čelnik Gradskog ureda za upravljanje hitnim situacijama Pavle Kalinić odlučio je sazvati izvanrednu konferenciju za medije kako bi upozorio građane na opasnosti koje vrebaju zbog naleta nevremena. Najveća je opasnost za automobile.

"Nemamo namjeru (meteorologu Zoranu, op.a.) Vakuli preuzeti posao, ali budući da se s vjerojatnošću od 50 do 80 posto očekuje jako nevrijeme, obratili smo se službama civilne zaštite da budu na dispoziciji i da budu pojačane mjere, da se život što brže vrati u normalu", izjavio je Pavle Kalinić.
Procjena opasnosti od nestabilnog vremena i jake tuče za Zagreb i okolicu dolazi od servisa Meteoalarm, a nevrijeme bi trebalo početi nekad između petka popodne i subote ujutro.

"Trenutno smo u pregovorima s velikim robnim centrima da dozvole građanima da se parkiraju u podzemnim garažama", naveo je. Do kraja konferencije za medije na to su pristali tržni centri Spar u Retkovcu i Arena centar na Laništu, što pokriva više stotina automobila.

Ko što je najavljeno na konferenciji, iz Ureda je u poslijepodnevnim satima pristigao popis ostalih trgovačkih centara te javnih garaža koje će do subote u podne biti dostupne građanima za sklanjanje automobila od nevremena i to bez novčane naknade.

Što se tiče intervencija vatrogasaca, gorske službe za spašavanje i ostalih službi za zaštitu stanovništva, poručio je da ljudi moraju znati da "ne možemo biti na svim mjestima istovremeno, postoje prioriteti".

Po pitanju obrane od tuče izjavio je da se protugradne rakete kod nas, kao i u Europi ne koriste već više od 20 godina jer se smatraju neučinkovitima. No, izrazio je i nadu da će nas zaobići to nevrijeme te da, ako nas ne zaobiđe, nema razloga za paniku jer se radi o nagloj promjeni vremena kakva se događa tri do pet puta godišnje.

Danas.hr