Podijeli članak

Svaki deseti stanovnik Hrvatske ne može si priuštiti adekvatno grijanje što ih svrstava u kategoriju energetskog siromaštva, zabrinjavajući su to podaci istraživanja. 

Štefica Vojnović umirovljenica je kojoj je 500 kn prevelik iznos za njezinu mirovinu koja iznosi 2.700 kn, stoga je izgasila grijanje, no unatoč tome mora izdvajati 200kn svaki mjesec za radijatore. 

Dunja Mak iz osječkog Potrošačkog foruma kaže kako bi centralno grijanje trebalo biti najpovoljnija opcija za stanovnike gradova, ali danas nažalost to više nije tako. 

"Kao najtužniju činjenicu u svom radu rekla bih da sam se susretala s onim građanima koji su primorani sa svojim obiteljima, sa svojom djecom veći dio vremena boraviti u trgovačkim centrima da bi se tamo ugrijali zbog nemogućnosti da podmire mjesečne račune za grijanje", izjavila je za HRT-ov Potrošački kod.

Danica Majković iz Energetskog Instituta kaže da se polovica stanovnika Hrvatske grije na drva. 

"To je djelomično 'povijesno' jer su se ljudi oduvijek grijali na drva, djelomično jer nije provedena infrastruktura, a djelomično jer je do ove godine to bio jedan od najpovoljnijih energenata." 

Ivo Brzić-Bračanin, prodavač je drva za ogrjev za koja kaže da su ove godine skuplja čak 20 % te dodaje kako kupca uvijek ima, ali drva nema. Tu izjavu ministar poljoprivrede Tolušić je u potpunosti demantirao:

"Hrvatske šume prodaju samo domaćim proizvođačima. Prema tome ja ne znam gdje je to drvo koje se izvozi, a ako netko pokušava spriječiti potencijalni šverc koji imamo, onda je to Ministarstvo poljoprivrede", poručuje Tolušić.