Podijeli članak

Federalna uprava za inspekcijske poslove je priopćila da je zabranjen uvoz pošiljke kuhinjske morske soli porijeklom iz Hrvatske zbog niže vrijednosti kalijevog jodata.

U priopćenju se navodi da je 11. listopada ove godine, granična sanitarna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove na graničnom prijelazu Izačić u tijeku redovnog sanitarnog pregleda pri uvozu u skladu s odredbama Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, Zakona o hrani i Pravilniku o soli za ljudsku ishranu, naložila laboratorijsku analizu pošiljke krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli porijeklom iz Republike Hrvatske.

Po dostavljenim nalazima analize, utvrđeno je da sastav krupno mljevene jodirane kuhinjske morske soli ne odgovara odredbama Pravilnika o soli za ljudsku ishranu zbog niže vrijednosti kalijevog jodata (izraženog kao elementarni jod).

"Samim tim, uvoz kontrolirane pošiljke kuhinjske morske soli u količini 7.680 kg je zabranjen i naređeno je vraćanje iste pošiljatelju", navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove,prenosi Klix