Podijeli članak

Ministarstvo obrazovanja USŽ donijelo je rješenje o zabrani rada Visoke međunarodne škole u Cazinu za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja, dok je također na period od tri godine ili do pravosnažnog sudskog rješenja privremeno zabranjen rad Centra za obrazovanje odraslih "Vita plus".

U rješenju se navodi kako je osnivač Visoke međunarodne škole Cazin obavezan o svome trošku osigurati nastavak i dovršenje studija za studijske programe, pod pretpostavkom da je nastavni proces tako u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, te namiriti polaznicima eventualno prouzrokovanu štetu. U obrazloženju rješenja navodi se niz nezakonitosti koje su u pomenutim školskim ustanovama utvrdili inspekcijski organi, među kojima i to da su diplome izdavane polaznicima za studijske pravce za koje pomenute školske ustanove uopće nisu bile akreditirane.

Podsjećamo, ove privatne školske ustanove bile su predmet istrage u okviru policijske akcije "Pero", koja je izvedena prije nepunih mjesec dana, tijekom koje je uhićeno 20 osoba, a za 11 lica je određen jednomjesečni pritvor.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su u periodu od 2014. godine pronalazili lica i istima za novac pribavljali različite certifikate, osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome. Radi se o brojci od nekoliko tisuća diploma, te su na takav način stekli višemilijunsku korist. Samo u periodu od posljednjih šest mjeseci dokumentirano je čak 300 nezakonito izdatih diploma. Osim što su stekli višemilijunsku korist, oštetili su budžet FBiH za više od 200.000 maraka neplaćenog poreza,pišu Nezavisne