Podijeli članak

Toliko je viza odobrilo veleposlanstvo u Sarajevu, koje bi do kraja godine moglo oboriti prošlogodišnji rekord, kazali su za ATV u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova.

Brojka se utrostručila u posljednje dvije godine i potvrđuje procjene o masovnom iseljavanju ali ipak konačnu brojku onih koji odlaze ni jedna od tri statističke institucije ne objavljuje.

''U Zavodu za statistiku RS kažu da im podaci nisu kompletni jer oni koji odu nisu dužni odjaviti prebivalište. Zato nam je jedan međunarodni ekspert rekao da ne objavljujemo podatke'', kaže direktorica Radmila Čičković.

"Njegova preporuka je bila da taj podatak u ovakvim uvjetima ne objavljujemo. Znate kakav je zakon o prebivalištu boravištu i tako dalje. Netko misli mi ne objavljujemo zato što netko krije to. Uopće nije to u pitanju, zna se u MUP-u i u IDEEA-i koliko je tih odjavljeno”, rekla je Radmila Čičković.

Ipak ni MUP ni IDEEA-i nisu dostavili podatke o broju osoba koje su odjavile prebivalište zbog odlaska u inostranstvo.

Kompletni nisu ni podaci Eurostata ali pokazuju da se broj odseljenih u Sloveniju i Austriju rapidno povećava pa zajedno sa onima koji su otišli u Njemačku dostiže brojku od 30.000 godišnje.