Podijeli članak

Izmještanje migranata iz kampa "Vučjak" kod Bihaća, prema informacijama bihaćke policije, trebalo bi početi za nekoliko sati, javlja "Avaz".

Na sastanku ministra sigurnosti u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Dragana Mektića i premijera Unsko-sanske županije Mustafe Ružnića, koji je održan u petak, rečeno je da će transport migranata iz kampa "Vučjak" u Blažuj početi 9. prosinca.

U vojarnu Blažuj kod Sarajeva trebalo bi biti prebačeno oko 350 migranata iz "Vučjaka", čime će ovaj kamp biti raspušten.

"Avaz" navodi kako je jedna grupa migranata danas pješke krenula iz "Vučjaka" na Plješevicu, planinu na granici izneđu BiH i Hrvatske, kao i da je Granična policija BiH vratila grupu od 15 migranata.

Isti izvor dodaje kako se migranti kreću prečicama i ranije utabanim šumskim putevima, sa kojih lako mogu sakriti u slučaju da ih vide granični policajci BiH.

Mnogi od migranata u kampu "Vučjak" danima su odbijali hranu i poručivali kako ne žele ići u druge kampove, jer je njihov cilj da odu u zemlje EU.

Mještani Blažuja u federalnoj općini Ilidža najavili su u petak da će blokirati put prema vojarni kako bi spriječili da se tu premjeste migranti iz bihaćkog kampa "Vučjak".