Podijeli članak

Od početka prošle godine iz BiH je otišlo 1.410 medicinskih radnika radi posla u inozemstvu. U BiH se školuju, ali ih BiH ne zadržava jer vlasti ne mogu napraviti sustav koji će poboljšati standard u njihovom radu i dati veće plaće.

Svake godine odlazi i veliki broj liječnika, a Bosna i Hercegovina gubi mnoštvo stručnjaka. U Unsko-sanskom kantonu se generacije školuju samo za odlazak, jer mladi već u tinejdžerskim godinama smatraju da će im u drugim zemljama svijeta biti bolje.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u prošloj godini su posredovali u zapošljavanju 1.079 medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom u inozemstvu. Dodajte još broj onih s višim obrazovanjem i koji se nisu zaposlili putem ove institucije. Predsjednik Komore medicinskih sestara-tehničara Kantona Sarajevo Sead Džomba kazao je kako BiH poklanja obrazovane i stručne kadrove.

"Migracija medicinskih radnika traje odavno, ali sada je drugačije, jer ne školujemo mlade prema potrebama tržišta, već se pravi klasična hiperprodukcija. Poslodavci, ministri i vlade trebaju održavati godišnje tematske sastanke kako bi riješili koliko je potrebno ovog kadra na tržištu. S druge strane, naši normativi i standardi nisu dobri i nisu usklađeni s EU, pogotovo kada govorimo o broju pacijenata na medicinsku sestru i pojedina teška odjeljenja", rekao je Džomba za Klix.ba.

Osim onih koji odlaze odmah nakon obrazovanja, tu je i kadar koji ima kliničko iskustvo, s mnogo godina rada i truda, a upravo takve jedva čekaju zemlje EU. 

"Nisu uložili ni centa, a dobili su formirane stručnjake koji odmah mogu početi raditi. Da biste obrazovali jednog stručnjaka u medicini potrebno je i do 100.000 eura, a mi ih poklonimo. Odlaze trbuhom za kruhom jer ovdje nisu riješeni uvjeti, primanja su niska, a medicinski radnici su prezaduženi i samim tim su prinuđeni  odlaziti izvan BiH. Plaće su mizerne, pogotovo kada gledate razliku po županijama", naglasio je Džomba.

Ista situacija je i s liječnicima. Manjak kadra u obiteljskoj medicini prisutan je u svim županijama, a najizraženiji je u Livanjskoj, Srednjobosanskoj i Unsko-sanskoj. Bolnice u Republici Srpskoj u posljednjih godinu i po napustila su ukupno 193 zdravstvena radnika i to 21 liječnik  i 172 medicinske sestre i tehničara.

Procjenjuje se da u BiH nedostaje više od 3.000 liječnika te da će se zbog konstantnog odljeva kadra Bosna i Hercegovina za nekoliko godina naći u nezavidnoj situaciji, a ovaj nedostatak se već osjeća i stvara probleme u zdravstvenim ustanovama.

Ipak, do sada nije mnogo toga urađeno da bi se situacija promijenila i zaustavilo poklanjanje pameti i znanja naših ljudi drugim zemljama.