Podijeli članak

Android je sada najpopularniji operativni sustav na svijetu, nakon što je po prvi put prestigao Windows na tržištu širom svijeta, objavili su svjetski mediji, pozivajući se na podatke koje je objavila tvrtka koja se bavi analizom prometa na internetu StatCounter.

Prema tim podacima, u ožujku 2017. godine, korištenje Androida dostiglo je cifru od 37,93 posto na desktop računalima, laptopima, tabletima i pametnim telefonima, te je ispred Windowsa - ako se sve verzije uzmu zajedno - koji zauzima 37,91 posto tržišta. GNU/Linux operativni sustavi imaju tek 0,75 posto udjela.

Stručnjaci navode da je riječ o prekretnici u povijesti tehnlogije i da ovaj podatak označava kraj jedne ere, odnosno radi se o završetku Microsoftovog liderstva u svijetu na tržištu operativnih sustava, vodstva koje je taj gigant imao još od 1980-tih. Također, to je i proboj Androida na tržištu, a koji je samo prije pet godina imao svega 2,4 posto udjela.

Ipak, stručnjaci kažu da u Microsoftu ne trebaju biti posebno zabrinuti. Windows i dalje kontrolira lavovski dio tržišta stolnih računala i laptopa, gdje sve verzije Windowsa, uzete zajedno, zauzimaju 84,34 posto tržišta.

"Windows je dobio rat za stolna računala, ali bojno polje se premjestilo dalje", objavili su iz StatCountera.