Podijeli članak

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se svijet već danas mora početi pripremati za neku sljedeću pandemiju dok se bori protiv trenutne pandemije koronavirusa.

Trenutno se provode globalni napori kako bi se riješili svi problemi koji postoje po pitanju izrade cjepiva, lijekova te drugih elemenata borbe protiv COVID-19.

Iz WHO-a također poručuju kako su ponosni na suradnju s organizacijama GAVI i CEPI kako bi se putem COVAX sustava osigurao najveći mogući pristup ovim elementima što širim slojevima društva i da se zna kome ta cjepiva najviše trebaju, prenosi N1. 

"Trenutno se više od 200 kandidata za cjepivo nalazi u različitim stupnjevima testiranja. COVAX će omogućiti rani pristup cjepivima i omogućit će lakšu borbu protiv koronavirusa te će osigurati da ta borba bude suradnja umjesto da bude nadmetanje. Svi zajedno plivamo u ovome. Najbrži put u borbi protiv korone je da imamo ljude cijepljene u velikom broju zemalja u određenom postotku, umjesto da imamo sve cijepljene u samo jednoj ili nekoliko zemalja. Cilj nam je da do kraja 2021. godine imamo blizu dvije milijarde doza cjepiva. Dosada je u ove namjere investirano 3 milijarde dolara, ali to je samo jedna desetina onoga što nam je potrebno, a već sada nam je u ovom trenutku potrebno da imamo 50 milijardi dolara da bismo se efektivno borili protiv korona virusa”, kazao je generalni ravnatelj WHO-a dr. Tedros.

Tedros je također kazao kako se borba protiv koronavirusa trenutno nalazi na kritičnoj točki te da ta borba nije samo ispravna nego i ispravna stvar dodajući kako će se troškovi uloženi u razvoj cjepiva vratiti puno brže ako se i ekonomije vrate u punom opsegu svojoj ulozi. Iz GAVI alijanse za cjepiva ističu kako se trenutno s velikim brojem zemalja radi na potpisivanju konačnih dogovora u vezi sa zemljama koje žele sudjelovati u ovom projektu.

"Do danas 64 zemlje s visokim prihodima, uključujući 29 zemalja koje djeluju kao 'Tim Europa' su dostavile pravno obavezujuće dokumente za pristupanje sustavu COVAX. Očekujemo još oko 38 zemalja da se priključe u budućim danima, mnoge od njih su javno rekle da imaju namjeru to uraditi. Ovo je kritično važno jer znači da onog trenutka kada novci budu depozitirani to znači da možemo krenuti s potpisivanjem formalnih dogovora s proizvođačima i kreatorima cjepiva koji su dio COVAX nastojanja da se osiguraju nužne doze u aktunoj fazi pandemije do kraja 2021. Ovo sada znači da je COVAX otvoren za poslovanje jer pomenute zemlje, plus one koje će se pridružiti, uz 92 zemlje s nižim primanjima koje će biti podržane u nabavci vakcina - što znači da u najmanje 156 zemalja, koje predstavljaju najmanje 2/3 svjetske populacije, imamo članice. Moguće je da od danas imamo stvarno globalno rješenje za stvarni globalni problem”, kazao je generalni direktor GAVI dr. Seth Berkley.

Berkley je također napomenuo kako sa COVAX-om rad na rješavanju globalnog problema koronavirusa tek počinje i da se nada da će i one zemlje koje su tražile dodatno vrijeme kako bi donijele odluku o pristupanju ipak biti dijelom ovog procesa.