Podijeli članak

Na Wall Streetu su jučer cijene dionica pale zbog političke nesigurnosti u Washingtonu i mogućeg micanja dionica kineskih kompanija s američkih burzi, što bi moglo ponovno zaoštriti trgovinske odnose između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 0,26 posto, na 26.820 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,53 posto, na 2.961 bod, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 7.939 bodova.

Ulagače je zabrinulo pisanje medija kako predsjednik SAD-a Donald Trump razmatra mogućnost micanja dionica kineskih kompanija s američkih burzi, kao dio nastojanja da se smanje američke investicije u kineske kompanije.

Zbog toga su pale cijene dionica kineskih kompanija, kao što su Alibaba Holding i Baidu, a ojačala su strahovanja od novog rasta napetosti između Washingtona i Pekinga.

Napetosti popustile

Dan prije činilo se da te napetosti popuštaju jer je kineski ministar vanjskih poslova kazao da je Kina spremna kupovati više američkih proizvoda, a da je Trumpova vlada pokazala dobru volju izuzevši brojne kineske proizvode s liste onih kojima će povećati carine.

Mediji pišu kako bi se pregovori trebali nastaviti 10. i 11. listopada u Washingtonu.

„Ako micanje kineskih dionica s burzi izazove rasprodaju na burzi u Šangaju, to će stvoriti probleme za Kinu, a to bi moglo negativno utjecati na trgovinske pregovore”, kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Ulagači su oprezni i zbog političke nesigurnosti u Washingtonu, nakon što je izvješće zviždača ukazalo na to da je predsjednik Trump koristio svoj položaj da bi upleo Ukrajinu u predsjedničke izbore 2020., ugrožavajući nacionalnu sigurnost SAD-a.

Prijava zviždača odnosi se na telefonski razgovor u kojem je Trump pritiskao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da istraži Joea Bidena, najvjerojatnijeg kandidata demokrata na predsjedničkim izborima 2020., i njegova sina Huntera koji je radio za plinsku kompaniju u Ukrajini.

Zbog tog su izvješća u utorak zastupnici Demokratske stranke u Kongresu pokrenuli istragu za mogući opoziv Trumpa, koji tvrdi da nije učinio ništa loše.

U cijelom proteklom tjednu Dow Jones skliznuo je 0,4 posto, dok je S&P 500 pao 1, a Nasdaq indeks 2,2 posto. Za S&P 500 i Nasdaq indeks to je najveći tjedni gubitak od kolovoza.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,02 posto, na 7.426 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 posto, na 12.380 bodova, a pariški CAC 0,36 posto, na 5.640 bodova. (Hina)