Podijeli članak

Na Kosovu je sve napetije. Nakon što je kosovska Vlada iz sigurnosnih razloga otkazala posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića selu Banje na Kosovu, Vučić je zaobilaznim putem krenuo prema tom selu gdje se želi obratiti tamošnjim Srbima.

Kosovska policija zaustavila je u 10 sati kolonu sa srbijanskim predsjednikom Vučićem i zabranila mu daljnje kretanje prema selu Banje, koje je namjeravao posjetiti na putu prema Kosovskoj Mitrovici. Tamo u 12 sati planiran je Vučićev govor na mitingu Srba u toj srpskoj enklavi na Kosovu.

Srbijanski mediji i televizija prikazivali su blokade albanskih mještana na puta kojim je krenuo Vučić. Na snimcima RTS-a su prikazivane i blakade na ostalim na alternativnim pravcima na kojima pale slamu i automobilske gume kako Vučić ne bi ostvario svoj plan i došao u selo Banje.

Srpski mediji javljaju kako i veliki broj Albanaca krenuo je prema Kosovskoj Mitrovici kako bi spriječili skup na kome se srbijanski predsjednik namjerava obratiti tamošnjim Srbima. Istodobno, kosovske vlasti navodno onemogućuju dolazak Srba iz ostalih enklava u Kosovsku Mitrovicu na srbijanski miting u tom gradu.

Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin rekao izjavio je kako će vojska Srbije poštovati odluke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i da će sve što on bude naredio biti provedeno.

Vučić se poslije odluk Vlade Kosova da mu se zbog sigurnosnih razloga zabrani posjet selu Banjane, oglasio na Twitteru i poslao poruku  u kojoj je napisao: “Neka ostane zabilježeno da smo mi željeli odgovor”.

TV N1 javila je kako je oko 200 Albanaca stalo ispred jedne barikade na kojoj su postavljeni transparenti  na kojima pišu: “Vučić ne prolazi”, “Ispraćaj se za počinjene zločine”, “Ispraćaj se za počinjene zločine”, “Ne mogu proći oni koji su vršili genocid nad civilnim i nevinim stanovištom” i “126 nestalih lica u Srbici, gdje su naši najmiliji”…

Pripadnici KFOR-a krenuli s prema mjestu gdje je zaustavljen srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je ipak oko 11 sati stigao u Kosovsku Mitrovicu.