Podijeli članak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da postoji realan problem sa zagađenjem zraka u Srbiji, ali i da postoji kampanja širenja panike, “koja je ponekad groteskna”, prenosi Nedeljnik.

Postoji panika i svi je šire, mislim na sve ljude koji sudjeluju u vođenju kampanje. Postoji realan problem, naravno, ali postoji i kampanja, koja je ponekad groteskna. Postoji i realan problem koji postoji više desetljeća , postoji i u Milanu, na primjer, koji je jedan od najrazvijenih europskih gradova”, rekao je Vučić.

On je istaknuo da ga ne zanimaju opravdanja nego rješenja, kao i da njegova djeca žive u najzagađenijem dijelu Srbije – Novom Beogradu.

Vi danas imate i globalno zagrijavanje i neusporedivo veći nivo drumskog prometa. Oko 20 posto zagađenja dolazi od drumskog prometa. Danas u Beogradu imate 650.000 automobila, što je duplo više nego prije 10 godina. U Centralnoj Srbiji imate veliki broj njih EURO 3 i EURO 4 motorima”, rekao je predsjednik Srbije i naglasio da je preporučio Vladi da zabrani uvoz ovih automobila.

Govoreći o EPS, koji se percipira kao jedan od najvećih zagađivača, on je rekao koliko je novca uloženo u ekološke standarde, i najavio nova ulaganja.

Vučić je govorio i o reakciji, odnosno nedostatku reakcije Vlade Srbije na zagađenje…

Za neke bi bolje bilo da ne izlaze u javnost. Ja sam zamolio Anu i pitao je li čovjek živ (govoreći o ministru za zaštitu žitovne sredine). Vidim da ljudi misle da se nešto posebno događa, a ništa se ne događa. Ako je pitanje da li svi radimo svoj posao, ne radimo ga uvijek. Nema mjesta panici, to je najvažnije za ljude. Ja kao srčani bolesnik nisam osjetio probleme sa zrakom. Izmišljate da vi osjećate (obraćajući se Jovani Joksimović). Ne bih imao problem da kažem da osjećam”, rekao je Vučić.

On je zaključio da će Srbija uložiti tri do četiri milijunau pruge i da će nakon izgradnje pruge Beograd – Novi Sad on prestati da se vozi automobilom.

Pogled.ba