Podijeli članak

Danas nije ništa senzacionalno čuti da u Hercegovini, ali vjerojatno i u drugim krajevima, postoje ljudi kojima je prikupljanje raznih starinskih stvari hobi. 

Povijesno vrijeme

Međutim, malo je onih koji s toliko žara, volje, znanja ili, ako hoćete, ljepote prilaze jednom takvom hobiju. No, ima ih. Naime, ekipa ABCportala posjetila je u Mokrom kod Širokog Brijega osobu koja hercegovačke starine i takvu vrstu povijesnog vremena izraženu kroz starinske predmete ima “u malom prstu”.

On je Miljenko Kraljević, poznatiji kao Mićo, i veliki je zaljubljenik u hercegovačke starine. Kad je na početku upitan otkuda dolazi ta ljubav prema starinama i kako je sve počelo, Mićo je počeo pričati...

- Za sve je “kriv” tavan moga dida Marka na koji sam se jednom prilikom popeo iz znatiželje nakon što su i did i baba umrli, gdje sam odmah ugledao pravu riznicu starinskih predmeta i stvari pa sam se odmah oduševio viđenim te sam odlučio stvari spasiti od propadanja. Od tada je sve krenulo i počeo sam prikupljati starinske stvari, a prijatelji bi mi, kad su otkrili moju strast, rado darovali ono što su oni našli na tavanima svojih baka i djedova - priča ovaj istinski zaljubljenik u starine. Nakon što je ekipa ABCportala razgledala predmete kojih, doslovce, ima u izobilju, Mićo za svaki predmet ima priču gdje je nađen, kakva mu je povijest...

- Evo, primjerice, ovaj jatagan (turski nož) pronađen je na tavanu dida Marka, a njegov stric Lovre, koji je kasnije otišao u Ameriku i tamo poginuo radeći u nekakvoj barutani, zaradio ga je kopajući kod neke ovdašnje obitelji koji su mu rad platili baš tim jataganom. A ova cijev u mojim rukama - to je od mitraljeza savezničkog zrakoplova koji su oborili negdje na predjelu Turčinovića. 

Vrata svima otvorena

Dobio sam je od prijatelja Stojana Bilaća. Ovdje imam i niz primjeraka starog oružja, puške koje su napravljene u 19. stoljeću, pripilanice, pištolje iz kaubojskog vremena, kamenicu iz vremena starih Rimljana, stare gusle koje su gudile u neka davno prošla vremena - govori Mićo ne prestajući opisivati svaki predmet u svojoj bogatoj zbirci. Mićo je cijelu kolekciju starina uredno registrirao kroz udrugu “Starine Hrvata Hercegovine”, a izložene su u njegovoj kamenom sazidanoj konobi s puno pažnje i ljubavi.

Njegova konoba također u svojoj gradnji ima dosta starih elemenata poput velikih stržovih greda s Franjevačkog samostana u Širokom Brijegu. A svima onima koji bi željeli doći vidjeti ovu bogatu Mićinu zbirku u Mokrom kod Širokog Brijega vrata su otvorena.