Podijeli članak

U većinu Hrvatske danas se vratila zima. Jutros je svanulo hladno, oblačno i maglovito nedjeljno jutro, a temperature su se ponegdje približile nuli, piše Index.hr . Trenutno je u unutrašnjosti između 6 i 10 stupnjeva, a na Jadranu je toplije. I tamo je promjenjivo oblačno, ali temperature se ponegdje penju i do 19 stupnjeva.

No u većini zemlje do kraja dana bit će prilično hladno. Kako piše Zoran Vakula za HRT, danas i sutra poslijepodne u većini će Hrvatske biti najhladniji dani u prvoj trećini svibnja.

Osjećaju hladnoće u nedjelju i ponedjeljak pridonijet će i često umjeren i jak sjeverozapadni, sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Međimurju i Podravini gdjegod na udare i olujni, a na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, uglavnom podno Velebita i s orkanskim udarima, dok će se prema jugu još u nedjelju zadržati jugo.
Povremeno će biti kiše, ponegdje i obilnijih pljuskova s grmljavinom, a u gorju i snijega, osobito u višim dijelovima uz stvaranje pokrivača. Štoviše, uz buru su snježne pahulje moguće i ponegdje uz more, pa čak i na nekim otocima, u nedjelju sjevernog Jadrana, u ponedjeljak i južnije, piše Vakula.

Snimka snijega na Sljemenu objavljena je na Facebook stranici Crometeo.
 

Što nas čeka do kraja dana?
 
U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit umjereno i znatno oblačno, povremeno s kišom. U središnjoj Hrvatskoj oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjeren i jak, u Podravini i Međimurju na udare i olujan sjeverni vjetar. Temperatura zraka od 5 do 10°C, prema kraju dana u osjetnom padu.
 
U gorju oblačno, u početku s kišom, zatim uz osjetan pad temperature zraka susnježicom i snijegom, a moguće je i stvaranje snježnog pokrivača. Na sjevernom Jadranu većinom oblačno s kišom, mjestimice i pljuskovima s grmljavinom. Puhat će jaka i olujna bura.
 
U Dalmaciji promjenljivo oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima s grmljavinom, koji mogu biti i izraženiji. Puhat će umjerena i jaka bura, na južnom dijelu jugozapadnjak i jugo.
 
U ponedjeljak još svježe, uz oborine i buru, a od utorka stabilnije, sunčanije, toplije...
 
U ponedjeljak u unutrašnjosti postupan prestanak oborina i djelomično razvedravanje, a u utorak i srijedu barem djelomice sunčano i danju toplije. U četvrtak prolazno naoblačenje s kišom. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar.
 
Na Jadranu će u ponedjeljak kiše biti manje, i to uglavnom u Dalmaciji. U utorak i srijedu pretežno sunčano i toplije, a u četvrtak novo prolazno naoblačenje s pljuskovima. U ponedjeljak će se bura proširiti duž većeg dijela obale, a krajem dana će slabjeti. U utorak će okrenuti na umjeren do jak sjeverozapadnjak, a u srijedu će zapuhati jugo.
 
Vjetar radi probleme na cestama
 
Vjetar radi velike probleme na cestama.
 
Prenosimo izvješće HAK-a objavljeno nešto nakon 14 sati.
 
Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:
 
autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina DC50 i DC27), autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar - DC3), Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga-Svete Marije Magdalene, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paški most.
 
Zbog jakog vjetra zabrana je prometa za:
 
I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicom i motocikle) na:
 
Krčkom mostu,
 
I. i II. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom) na :
 
Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga, autocesti A7 čvor Draga-čvor Šmrika, LC58107 Križišće-Kraljevica.
 
Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje. U Gorskom kotaru pada susnježica. Na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Magla mjestimice smanjuje vidljivost na autocesti A1 između čvora Gornja Ploča i tunela Sveti Rok. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i naćin vožnje uvjetima na cestama.
 
Pojačan je promet na važnijim cestama uključujući autoceste: A1 Zagreb-Split-Ploče, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb, A7 GP Rupa-Diračje, Istarski ipsilon, zagrebačku i riječku obilaznicu kao i na Ličkoj i Jadranskoj magistrali te većini graničnih prijelaza sa Slovenijom te Bosnom i Hercegovinom.
 
Zbog pojačanog prometa kolona je prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona vozila koja se dijelom proteže na Istarski ipsilon je oko 2 km.